27.02.2014 20:57

Ajax ook in Salzburg kansloos

Een Amsterdams wonder in de Europa League bleef donderdagavond uit. In Salzburg wist Ajax zich opnieuw geen raad met het spel van Red Bull Salzburg. Net als een week eerder werden de Amsterdammers compleet overlopen met als gevolg een 3-1 nederlaag. Het Europese seizoen eindigt voor Ajax zodoende in Oostenrijk.

De eerste helft is Salzburg was geen moment saai. Dat het na 45 minuten voetballen nog 0-0 stond, was dan ook een klein wonder. Met name de thuisploeg, die net als in Amsterdam een week eerder voortvarend van start ging, kreeg enkele grote kansen. Binnen twintig minuten had het al 3-0 kunnen staan, maar met name het vizier van spits Alan stond niet op scherp. Ook de lat redde Ajax in die fase. Het was Kevin Kampl die zijn lob op het aluminium uiteen zag spatten. Aan de andere kant had Kolbeinn Sigþórsson ook de Amsterdammers maar zo op voorsprong kunnen zetten. Met een knappe reflex wist de doelman van Red Bull Salzburg, Péter Gulácsi, een kopbal van de IJslander uit zijn doel te houden.

Nadat Ajax de openingsfase zonder tegendoelpunten had overleefd, kwam de ploeg wat beter in de wedstrijd. Toch bleven de beste mogelijkheden voor de Oostenrijkers. Zo zwijnden de bezoekers toen Jonathan Soriano snoeihard op de paal schoot. Het elftal van Ajax-trainer Frank de Boer was nog eenmaal gevaarlijk middels Lesly de Sa. Hij zag zijn inzet gekeerd worden door Gulácsi. Al met al zal De Boer blij zijn geweest dat zijn elftal zonder tegengoals de rust haalde.

Na rust bleef Red Bull Salzburg de dominante partij. Dit resulteerde na ruim tien minuten in de openingstreffer voor de thuisploeg. Aangezien de spitsen van de Oostenrijkers het vizier tot dan toe nog niet op scherp hadden staan, besloot Mike van der Hoorn een handje te helpen. Op ongelukkige wijze werkte hij de bal achter zijn eigen doelman toen hij Alan van scoren probeerde af te houden. In het restant van de tweede helft zorgde het team uit Salzburg ervoor dat de vernedering van Ajax compleet werd.

Eerst was daar Sadio Mané die in de 66e minuut een heerlijke pass van Christoph Leitgeb afrondde door Cillessen door de benen te spelen. Ruim tien minuten later zorgde Soriano ervoor dat zijn ploeg opnieuw drie doelpunten produceerde tegen Ajax. Op aangeven van Mané kon hij bij de tweede paal geheel vrijstaand binnen tikken. De Amsterdammers kwamen er na rust niet aan te pas maar scoorden toch nog een eretreffer. Een schot vanuit de tweede lijn van Davy Klaassen belandde via een Oostenrijks been achter de kansloze Gulácsi

Voor Frank de Boer en zijn elftal zit het Europese avontuur er voor dit seizoen zodoende op. Ajax moet zich zien te herpakken na opnieuw een smadelijke nederlaag tegen de koploper van de Oostenrijkse competitie en kan zich nu volledig richten op de eigen Eredivisie.

Door: Roel Egberts