27.02.2014 23:02

AZ met moeite door in de Europa League

De Alkmaarders zijn door naar de laatste zestien van het Europese toernooi. Dat deed AZ met de hakken over de sloot, want thuis tegen het Tsjechische Slovan Liberec speelde de Alkmaarders gelijk: 1-1.

In de eerste helft had AZ het redelijk rustig met zijn Tsjechische opponent. Slovan Liberec toonde wel iets meer inzet dan een week geleden, maar opnieuw bleek dat AZ een maatje te groot was. Spits Aron Jóhannsson was in de eerste twintig minuten gevaarlijk, maar hij scoorde niet. Dat deed aanvoerder Nick Viergever wel in de negentiende minuut. Een prima genomen hoekschop van Nemanja Gudelj belandde op het hoofd van de inlopende Viergever en hij stuurde de bal prima in de rechterhoek van het doel: 1-0 voor AZ.

Na die openingstreffer voetbalde AZ rustig verder. Opnieuw was Roy Beerens de gevaarlijkste man aan de kant van de Alkmaarders en de Tsjechen waren hem niet vergeten. Vorige week kreeg Beerens dubbele mandekking en ook in het tweede duel volgden twee paar ogen alle verrichtingen van buitenspeler Beerens. Scoren deed AZ niet meer in die eerste helft en zo gingen we na 45 minuten voetbal de kleedkamer in met een stand van 1-0.

In de tweede helft kwam Slovan Liberec ineens om de hoek kijken. Er werd zowaar druk gezet, de bal ging van voet naar voet en zo creëerden de Tsjechen toch een aantal kansen. In de 72e minuut kwam de ploeg uit Liberec zelfs tot scoren, toen Budnik bij de tweede paal een verlengde hoekschop binnengleed: 1-1. AZ zat op rozen, maar maakte het zichzelf toch onnodig spannend in de slotfase. Vier minuten blessuretijd kwamen erbij, maar AZ overleefde het ternauwernood. Scheidsrechter Sergey Boyko floot na 94 minuten voetbal voor het einde van dit duel. AZ is door in de Europa League en treft in de volgende ronde het Russische Anzhi Makhachkala.

Door: Brent van Ooijen