18.03.2014 22:45

Chelsea wint en gaat naar kwartfinale

Gary Cahill (24) poeiert de bal tegen de touwen en zet Chelsea op 2-0 tegen Galatasaray. (18-3-2014)

Door een 2-0 zege op Galatasaray is Chelsea dinsdagavond doorgestoten naar de kwartfinale van de Champions League. Op Stamford Bridge had de Engelse topclub weinig te duchten van de Turken, die nauwelijks gevaarlijk werden.

Drie weken geleden eindigde het heenduel in Istanbul in 1-1, dus Chelsea wist wat het in Londen te doen stond. José Mourinho koos ervoor om met Samuel Eto’o in de spits te starten en dat pakte goed uit. Al vroeg in de wedstrijd maakte de Kameroener op aangeven van Oscar het openingsdoelpunt. Het schot van Eto’o leek houdbaar voor Galatasaray-doelman Fernando Muslera, die de bal echter niet naast het doel kon tikken.

Na het vroege doelpunt zakte Chelsea in en liet het Galatasaray het spel maken. De Turken probeerden een gaatje te vinden in de defensie van de Engelsen, maar vonden die niet. Galatasaray creëerde in de eerste helft geen enkele echte kans. Chelsea deed dat nog wel een aantal keer en dat leverde de Londense club vlak voor rust de 2-0 op. Muslera kon een kopbal van John Terry in eerste instantie nog keren, maar op de poging van Gary Cahill die daarop volgde was de doelman kansloos.

De wedstrijd in Londen stond ook in het teken van ‘The return of the king’, oftewel de terugkeer van Didier Drogba op Stamford Bridge. De Ivoriaan, die tussen 2004 en 2012 voor Chelsea uitkwam, kon dinsdagavond niet veel klaarspelen tegen het team van José Mourinho. Ook in de tweede helft kreeg Galatasaray nauwelijks kansen om een doelpunt te maken. De Turken maakten niet de aansluitingstreffer en Chelsea, dat nog wel een aantal kansen kreeg, scoorde ook niet meer.

Chelsea is mogelijk de enige Engelse club die de kwartfinale van de Champions League bereikt. Arsenal en Manchester City werden al door respectievelijk Bayern München en FC Barcelona uitgeschakeld. De vierde Engelse club, Manchester United, moet woensdagavond in eigen huis tegen Olympiakos de 2-0 nederlaag wegpoetsen die het drie weken geleden leed.

Door: Vincent Houttuin