08.04.2014 22:44

Real Madrid komt goed weg uit Dortmund

Met de grootst mogelijke moeite heeft Real Madrid dinsdag de halve finales van de Champions League bereikt. De ploeg van coach Carlo Ancelotti had thuis riant met 3-0 gewonnen van Borussia Dortmund, maar keek bij rust tegen een 2-0-achterstand aan. Die score veranderde ondanks een Duitse stormloop in het vervolg niet.

Dortmund-coach Jürgen Klopp moest weer puzzelen omdat middenvelder Nuri Şahin wegens rugklachten niet fit genoeg was om te beginnen. Blessures houden de defensieve middenvelders Sven Bender en İlkay Gündoğan al langer aan de kant terwijl Sebastian Kehl geschorst was. De hoop van de geelzwarte aanhang was gevestigd op Robert Lewandowski, de spits die een klein jaar geleden Real Madrid in de halve finales met vier doelpunten in Dortmund hoogstpersoonlijk velde.

Al na 17 minuten leken de Duitse kansen op een wonder vervlogen toen arbiter Damir Skomina naar de stip wees na hands van Łukasz Piszczek. Dortmund-doelman Roman Weidenfeller hield zijn ploeg in de wedstrijd door de strafschop van Ángel Di María te stoppen. Nadat Henrik Mkhitaryan kort erna verzuimde de score te openen deed Marco Reus dat in de 24e minuut alsnog. Real-verdediger Pepe wilde nonchalant terug koppen op Iker Casillas maar zag de Duitse international over het hoofd. Reus omspeelde de Spaanse doelman en tikte door de benen van Sergio Ramos binnen: 1-0.

Dortmund bleef aandringen. Mats Hummels kopte knap in uit een vrije trap van Reus maar Casillas redde. Reus bediende in de 37e minuut Lewandowski die de binnenkant van de paal raakte waarna de aangever zelf hard binnenschoot: 2-0.

Het wonder hing in de lucht, Cristiano Ronaldo, niet fit en op de bank gehouden door Real-coach Carlo Ancelotti, keek ongerust toe. Met Isco, na rust in het veld gekomen voor Asier Illaramendi, werden de Madrilenen iets dreigender richting doel van Weidenfeller. Tot kansen leidde het amper al was een flits van Gareth Bale vanaf rechts bijna goed voor een treffer. Ook Karim Benzema verzuimde de kans op het 'Wonder van Dortmund' voortijdig te minimaliseren.

Dortmund, dat het initiatief even kwijt was, herpakte zich na ruim een uur. Mkhitaryan had de derde treffer op de schoen maar raakte, op aangeven van Reus, slechts de paal. Niet veel later was een vrije schietkans ook niet besteed aan de Armeniër. Casillas redde daarna knap op een inzet van Kevin Großkreutz.

Madrid wankelde maar haalde zonder kleerscheuren het einde en krijgt zo een vervolg in de Champions League.