14.05.2014 23:32

Sevilla wint Europa League na penalty’s

Na een teleurstellende finale mag Sevilla zich de winnaar van de Europa League 2013/2014 noemen. In 120 minuten voetbal scoorden Sevilla en Benfica niet, waarna de Spaanse ploeg de strafschoppen uiteindelijk beter nam.

De wedstrijd begon heel fel en binnen het kwartier hadden twee verdedigers van Sevilla al een gele kaart te pakken. Het fysieke spel leek de finale in de weg te zitten, omdat er niet gebouwd kon worden aan goede aanvallen. Via een fout van doelman Beto leek Benfica op 0-1 te komen, maar Ezequiel Garay rekende er niet op dat Beto de bal recht in zijn voeten bokste. De resterende periode bestond vooral uit voetbal op het middenveld, tot aan de laatste seconden. Eerst was Maxi Pereira dicht bij de 0-1 via een poging van dichtbij, maar Sevilla’s doelman kwam goed van zijn lijn. Daarna claimde Nicolás Gaitán een strafschop, maar werd in de herhaling duidelijk dat Alberto Moreno zijn sliding op de bal richtte.

Een draai van 180 graden

Ondanks het spannende einde van de eerste helft vielen de eerste 45 minuten bijzonder tegen in vergelijking met de overige speelminuten. Vooral Benfica leek vlak na rust de score te moeten openen, maar Rodrigo nam niet lekker aan op links, had teveel tijd nodig en vond toen een tegenstander op de doellijn. Sevilla leek wakker te worden van de aanvalsdrang en kwam via Reyes tot een eerste echte kans. De aanvaller tikte de bal echter iets te ver naar links, waardoor de bal voor het doel langs verdween.

Wat een slotfase

De fans in het stadion werden gek en de spanning steeg naar ongekende hoogte. Zowel Sevilla als Benfica maakte na een uur spelen aanspraak op de Europa League, maar de bal leek er niet in te willen. Ook in de laatste vijf minuten was er genoeg spektakel in de strafschopgebieden, maar een afstandsschot van Lima werd onder de lat vandaan getikt door Beto en een kopbal van Garay ging over het doel. Het lukte de ploegen niet om te scoren in negentig minuten en dus werd het principe van de silver goal uit de kast gehaald.

Verlengen

Waar beide ploegen eindigden met strijd viel dat in de eerste helft van de verlenging tegen. Het streven leek vooral om tegentreffers te voorkomen, in plaats van zoeken naar de openingstreffer. Carlos Bacca was nog het dichtste bij een goal, maar zijn pegel ging rakelings langs de linkerpaal.

Ook in de tweede helft werd er niet gescoord, alhoewel invaller Kevin Gameiro nog het zijnet trof. Penalty’s moesten de beslissing brengen en Sevilla nam de reeks beter. Het waren  uiteindelijk Oscar Cardozo en Rodrigo die de beslissende penalty’s misten en Sevilla hierdoor de Europa League bezorgden.

Door: Jos Boesveld