28.08.2014 22:20

Europees avontuur PEC Zwolle eindigt snel

Het is PEC Zwolle niet gelukt om zich te plaatsen voor de Europa League. Na de 1-1 in Zwolle werd de formatie uit Overijssel overklast in Tsjechië. Sparta Praag liep donderdagavond uit naar een 3-1 overwinning.

Ondanks deze eindstand leek PEC Zwolle in het begin nog aardig mee te voetballen met de Tsjechen. De eerste grote kansen waren zelfs voor de uitspelende ploeg. Tomáš Necid en Jesper Drost vonden echter David Bičík op hun weg. Enkele minuten later sloeg de thuisploeg keihard toe. Maikel van der Werff tastte mis bij een hoge bal en daardoor kon Ladislav Krejčí ongehinderd door lopen en afronden: 1-0. De schade leek tot die treffer beperkt te blijven, totdat Bořek Dočkal vlak voor rust vanaf rechts naar binnen kwam, geen enkele tegenstander op zijn pad vond en de 2-0 achter Diederik Boer schoot.

In de tweede helft ontbrak de wil van PEC Zwolle om het Sparta Praag echt moeilijk te maken. Met Stef Nijland als man in vorm wilde het ook niet lukken voorin en toen Sparta Praag zich na een uur spelen zeer effectief toonde was het wel gespeeld in Tsjechië. Jakub Brabec mocht een voorzet vanaf rechts volledig vrijstaand inschieten en faalde niet: 3-0.

Na de derde treffer ging PEC Zwolle echter vrijer voetballen, omdat kwalificatie toch niet meer afgedwongen kon worden. De ploeg kreeg door de nieuwe opvattingen zowaar wat kansen, maar Nijland schoot naast en Soufian Moro over. Eerstgenoemde kreeg alsnog een kans om te scoren, omdat Musafa Saymak gehaakt werd in de zestien. Nijland verzilverde het buitenkansje vanaf de stip en zette zo de 3-1 eindstand op het scorebord.

PEC Zwolle is na FC Twente de tweede ploeg die op de valreep werd uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg van Ron Jans kan zich nu volledig richten op de competitie, waar het nog geen puntverlies leed.

Door: Jos Boesveld