29.08.2014 09:16

'Emotionele' Schaken kan weer lachen

Ruben Schaken maakte zich amper één maand geleden niet bijster populair bij Feyenoord. De 32-jarige vleugelspits bekritiseerde na de thuisnederlaag tegen Besiktas in de voorronde van de Champions League (1-2) openlijk het transferbeleid van de directie, die volgens hem een te afwachtende houding op de spelersmarkt aannam.

Ook hekelde hij de tactische keuze van trainer Fred Rutten, die hem tegen de Turken zomaar ineens als rechtsback liet spelen. Zijn openhartige kanttekeningen kwam hem op een berisping te staan. Kritiek mag bij Feyenoord, maar dan wel graag alleen intern, zo redeneerde de clubleiding.

Schaken raakte bij Rutten ook even zijn basisplaats kwijt. Maar donderdagavond, in de miraculeuze thuiswedstrijd tegen FC Zorja Loehansk (4-3), was de zevenvoudige international nadrukkelijk aanwezig in de kolkende Kuip. Met een treffer (2-0) en een assist, waaruit Maxim Bili in eigen goal kopte (3-0), vervulde hij weer ouderwets een hoofdrol bij de thuisploeg.

"Ik heb natuurlijk al veel meegemaakt in mijn loopbaan", gaf de ex-speler van SC Cambuur, BV Veendam en VVV-Venlo te kennen. "Maar ik weet dat je rustig moet blijven als je even moeilijk zit. En dat je moet blijven knokken. Ik ben blij dat de trainer weer voor mij kiest. En ik ben ook heel blij dat ik weer belangrijk ben voor het team. We mogen er trots op zijn dat we de groepsfase van de Europa League hebben gehaald. Ik zit nu vijf jaar bij Feyenoord en eindelijk is het zo ver. Voor mij is dit het mooiste dat er is."

Draaikolk van emoties

Schaken gaf bij FOX Sports toe dat hij tijdens de nu al historische wedstrijd tegen de Oekraïense subtopper in een draaikolk van emoties terecht was gekomen. "Ik ben op het veld een paar jaar ouder geworden en ik denk iedereen met een hart voor Feyenoord. Bij 3-0 dachten we allemaal: de buit is binnen. Maar plotseling viel het ene na het andere doelpunt van die gasten. Bij 3-3 kon ik wel janken. Ik voelde de grond onder mij wegzakken."

Schaken was dermate in de war, dat hij ook na afloop nog dacht aan een (onmogelijke) verlenging bij die stand. "Kun je nagaan hoe aangeslagen ik was. Gelukkig bleken we mentaal sterk en had Elvis Manu een prima invalbeurt. De ontlading na zijn doelpunt in de extra tijd was gigantisch."

Wat Schaken betreft, moet Feyenoord de ultieme ontsnapping aan een enorme afgang maar snel vergeten. Ook zijn recente uitlatingen over het clubbeleid zijn nu niet relevant meer, vindt hij. "Ik was toen gewoon heel emotioneel. Sorry, maar ik ben ook maar een mens."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner