01.09.2014 17:15

De Europese tour van Elvis Manu

Elvis Manu in extase na het scoren van de 4-3 tijdens Feyenoord - Zorya Lugansk. (28-06-2014)
Elvis Manu in extase na het scoren van de 4-3 tijdens Feyenoord - Zorya Lugansk. (28-06-2014)

In de Eredivisie waren er een paar uitblinkers, maar niemand anders dan Elvis Manu verdient de titel Speler van de Week. Puur op klasse schoot hij Feyenoord hoogstpersoonlijk de Europa League in.

Het was sowieso al een raar scenario. Feyenoord kwam in de returnwedstrijd tegen Zorya Lugansk op een ruime 3-0 voorsprong. Na de 1-1 in Oekraïne was dit meer dan voldoende voor een plek in de groepsfase van de Europa League. Wat er misging is ons nog steeds niet duidelijk, maar Zorya Lugansk kwam tien minuten voor tijd terug tot 3-3. Een verschil tussen dag en nacht, want Feyenoord was bij deze stand uitgeschakeld. Fred Rutten aarzelde niet en bracht Manu en Anass Achahbar in. Niemand herinnert zich die tweede naam nu, want Manu vond de spotlight en bleef daar lekker lang staan.

Behendigheid

De 4-3 van Manu was een goal die uit de lucht kwam vallen. Van Lionel Messi wordt vaak genoeg gezegd dat hij zo goed is, omdat hij van een uitzichtloze situatie een kans kan maken. Manu lukte dit tegen Zorya Lugansk ook. Met de rug naar het doel ontving de aanvaller het speeltuig in de voet. De tegenstander besefte dat één doelpunt voor de Rotterdammers weer een hee l andere dimensie aan de wedstrijd kon geven, vandaar dat op het moment van de aanname al twee man in de nek van Manu hijgen.

Ondanks de geringe lengte van Manu, die nog niet eens de 1.75 meter aantikt, hield de aanvaller van Feyenoord zich staande. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan SC Cambuur en nu moest hij het waarmaken bij zijn echte werkgever. Hij draait schitterend tussen zijn twee tegenstanders door, kapt ook nog een speler uit en vindt het doel wel heel beheerst: 4-3.

Toekomstmuziek

De goal is voor zowel Feyenoord als Manu bevrijdend. De Rotterdammers waren eigenlijk verplicht gesteld om de Europa League te halen, terwijl Manu zich moet bewijzen bij zijn club. Het contract van de behendige flankspeler loopt in 2015 af en dus moet hij vechten voor verlenging. De 4-3 tegen Zorya Lugansk kan wel eens een groot verschil maken in de houding van Feyenoord tegenover een mogelijke contractverlenging voor Manu.

Feyenoord heeft al wat concurrenten aangetrokken voor Manu, waardoor hij soms ook veroordeeld wordt tot de spitspositie. De kleine aanvaller zal zich keer op keer moeten bewijzen aan Feyenoord en Rutten, maar Manu is op de goede weg.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner