07.09.2014 22:45

Valse start Portugal in EK-kwalificatie

Voor Portugal is de start van de EK-kwalificatie uitgelopen op een drama. Zonder de licht geblesseerde aanvoerder Cristiano Ronaldo verloren de Portugezen voor eigen publiek in Aveiro van Albanië: 0-1. Bekim Balaj maakte enkele minuten na rust met een prachtige volley het enige doelpunt.

Portugal had wat recht te zetten na het totaal mislukte WK in Brazilië, maar ook de start van de EK-kwalificatie tegen de nummer 70 van de wereld mislukte volledig. De ploeg van bondscoach Paulo Bento verprutste een handvol grote kansen, schoot via Ricardo Horta een keer op de lat, en kreeg na het laatste fluitsignaal een striemend fluitconcert over zich heen.

In dezelfde groep kwam Denemarken met de schrik vrij tegen Armenië. De bezoekers namen in Kopenhagen kort na rust brutaal de leiding via Henrikh Mkhitaryan, speler van Borussia Dortmund. Een andere speler in Duitse dienst, de net 19-jarige Pierre-Emile Höjbjerg van Bayern München, bracht Denemarken in de 65e minuut langszij. Thomas Kahlenberg zorgde in de slotfase na een combinatie met Nicklas Bendtner voor grote opluchting in Denemarken: 2-1.

Bondscoach Morten Olsen had drie spelers uit de eredivisie een basisplaats gegeven: Andreas Bjelland van FC Twente en de Ajacieden Nicolai Boilesen en Lasse Schöne. Met Christian Eriksen en Michael Krohn-Dehli stonden nog twee oud-spelers van Ajax in de basis. Schöne werd na amper een uur al naar de kant gehaald door Olsen, Boilesen speelde wel de hele wedstrijd. Kasper Kusk van FC Twente bleef bij Denemarken op de bank.