02.10.2014 18:58

PSV speelt verdienstelijk, maar verliest

PSV leek donderdagavond lang op weg naar een knap gelijkspel bij Dinamo Moskou. In het Europa League-duel ging het pas in de allerlaatste minuut mis voor de Eindhovenaren. Invaller Yuriy Zhirkov pakte voor Dinamo Moskou de onverdiende overwinning: 1-0.

Ten opzichte van het debacle van zondag bij sc Heerenveen (1-0 nederlaag) speelde Santiago Arias. Hij kreeg op de rechtsbackpositie de voorkeur boven Joshua Brenet, die in Friesland rood kreeg. Met die ene verandering speelde PSV een verdienstelijke eerste helft in Moskou. De ploeg speelde naar de mogelijkheden en nam een paar keer brutaal het initiatief. Maar dat resulteerde niet in overdreven veel kansen. Eén grote kans viel er te noteren in de eerste helft toen Georginio Wijnaldum met een schot naar de lange hoek doelman Vladimir Gabulov tot een redding dwong.

Even voor de mogelijkheid van Wijnaldum had PSV ook zomaar op achterstand kunnen staan. Christopher Samba van Dinamo Moskou kopte een hoekschop via de grond naar de kruising. Doelman Jeroen Zoet kon er met een goede reactie maar net een hand achter krijgen en daarmee een vroege achterstand te voorkomen. Dat was ook de enige keer dat Zoet in de eerste 45 minuten serieus in actie moest komen. Al was het halverwege wel even schrikken na een miscommunicatie met Jetro Willems. Gelukkig voor PSV vergat Christian Noboa het gestuntel af te straffen.

Ook na de rust deed PSV niet onder voor het kapitaalkrachtige Dinamo Moskou, waar met Douglas (FC Twente), Alexander Büttner (Vitesse) en Balázs Dzsudzsák (PSV) een paar oude bekenden meededen. Niet voor niets kreeg Wijnaldum en Florian Jozefzoon kansen om de score te openen. Beiden waren echter niet scherp genoeg in de afronding. Opvallend was dat de Russen geen kansen creëerden van het kaliber die de Brabanders in de tweede helft kregen. Ook niet met de komst van Yuriy Zhirkov, Kevin Kurányi en Matthieu Valbuena. Toch ging het op het allerlaatste moment mis. Zoet kreeg een hoekschop niet goed weg en Zhirkov dacht niet na toen hij de bal voor zijn voeten kreeg. De Rus ramde de bal tegen de touwen en liet PSV verbouwereerd achter.

Dinamo Moskou gaat door de zege alleen aan kop. PSV volgt op drie punten. Panathinaikos en Estoril komen donderdagavond nog in actie.

Door: Steven Koelma