18.11.2014 10:14

Fer blij met steunbetuigingen na racisme-rel

Leroy Fer heeft veel steunbetuigingen uit veel verschillende hoeken ontvangen na het racisme-incident. Persoonlijk vond hij die van Oranje-collega Wesley Sneijder het mooist.

"Dit uitspraak kwam recht uit zijn hart", vertelt Fer tegenover De Telegraaf over Sneijder's reactie. "Triest dat dit in 2014 nog gebeurt", zo begon Sneijder zijn reactie. "Als je zulke racistische reacties durft te geven, is er iets goed mis. Ik heb er met die jongens over gesproken en gezegd dat het gelukkig maar een klein groepje is. We kunnen allerlei mooie campagnes bedenken, brieven voorlezen voor de wedstrijd, respect op de reclameborden en aanvoerdersbanden zetten, maar daar wordt kennelijk weinig mee gedaan", aldus Sneijder.

Fer kreeg nog veel meer steunbetuigingen. "Gelukkig heel veel. Van de KNVB, Robin van Persie, Wesley Sneijder; eigenlijk de hele Oranjeselectie. Maar ook van familie, vrienden, kennissen en zelfs onbekenden. Dat minister Opstelten reageerde voelt wel als steun."

Van Persie sprak voor de camera van de NOS ook duidelijk woorden over het incident. "Ik denk dat het nu echt tijd is om die mensen aan te pakken. "Want wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt de kleur absoluut niet uit. Bij ons is dat zeker niet zo, en dat moet eigenlijk ook niet zo zijn in het leven. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat het nog steeds een item is onder heel veel mensen. Mij maakt het heel erg verdrietig en ik vind het echt shocking. Ik vind dat je nu een voorbeeld moet stellen om die mensen aan te pakken. En hen als voorbeeld neer te zetten: dit niet meer, nooit meer, want het slaat helemaal nergens op."

Het Nederlands elftal besloot om de racisme-rel pas aandacht te geven ná het duel met Letland. "We hebben direct de koppen bij elkaar gestoken, duidelijk uitgesproken dat we een eenheid zijn, maar hebben ondanks alle emoties wel besloten pas ná Nederland-Letland te reageren", vertelt Fer. "Het was een EK-kwalificatieduel waar druk op stond, want we moesten drie punten pakken. Dat we één team zijn, hebben we tegen de Letten met die 6-0 wel bewezen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner