01.12.2014 13:30

Heerlijk winnen op niet-Nederlandse wijze

Het is feest in Rotterdam, waar genoeg Feyenoorders de 1-0 tegen Sevilla vieren aan de zijlijn. (27-11-2014)
Het is feest in Rotterdam, waar genoeg Feyenoorders de 1-0 tegen Sevilla vieren aan de zijlijn. (27-11-2014)

PSV en Feyenoord boekten belangrijke eindresultaten in de Europa League. Voor de ploegen zelf, maar ook voor het Nederlandse voetbal een heldendaad. De strijdende voetballers zijn dan ook onze Spelers van de Week.

Hoe belangrijk het is dat Nederlandse clubs resultaten boeken in de Europese competities, is in een door ons eerder geschreven artikel te lezen. PSV en Feyenoord hebben hier in ieder geval gehoor aan gegeven, want beide ploegen zijn één speelronde voor het einde van de groepsfase al zeker van een plek in de knock-outfase.

Feyenoord – Sevilla

De Rotterdammers kregen te maken met een ijzersterke tegenstander. Sevilla drong in het vorige seizoen door tot de finales van de Europa League en de Spanjaarden wonnen het duel zelfs. Na een penaltyserie mochten de spelers van Sevilla de beker omhoog houden aan het einde van de Europese competitie. Het geeft wel aan wat de ambities van de huidige nummer vier in de Primera División zijn. Toch werd de kampioenenploeg weggespeeld in de Rotterdamse Kuip.

Zoals wel vaker is gebeurd in Europa, kwam een grotere ploeg naar Nederland met het gevoel dat het varkentje wel even gewassen zou worden. Nou, mooi niet. De wedstrijd werd niet gespeeld op het sportcomplex Varkenoord, maar in een volle Kuip, met alleen maar Feyenoordfans. Deze hondstrouwe fans, die zelfs achter de ploeg bleven staan toen Feyenoord om de één of andere manier rond de degradatiezone stond, werden beloond voor hun jarenlange vertrouwen.

De Spaanse aanval werd afgeslagen en Feyenoord blufte de bekerhouder van de Europa League af. Het werd 2-0 in Rotterdam en dat is natuurlijk prachtig, maar de manier waarop het uiteindelijk tot stand kwam is misschien wel belangrijker. Nederlandse ploegen hebben in Europa vaker last van het Nederlandse voetbal. Mooi, verzorgd en gedisciplineerd, maar als men de mouwen moet opstropen en in de handen moet spugen, komen Nederlandse ploegen vaak tekort. Feyenoord tegen Sevilla absoluut niet. De Rotterdammers speelde met een faire felheid, die zelfs Sevilla niet kon weerstaan.

GD Estoril – PSV

Als de omstandigheden voor een positief resultaten ergens om zeep werden geholpen in de Europa League, dan was het wel in Estoril, Portugal. Waar Feyenoord geen moeite had om de mouwen op te stropen, leek GD Estoril dit al tientallen jaren achter elkaar te doen. De ploeg blufte PSV volledig af in de eerste helft. De Eindhovense verdediging stond meerdere keren te slapen achterin en had heel veel te veel moeite met elke hoge bal  die in de zestien terecht kwam.

PSV kreeg drie klappen te verwerken in de eerste helft. De ploeg kwam twee keer op voorsprong, maar gaf die ook twee keer weer weg. Nadat Diogo Amada vijf minuten voor rust ook nog eens de 3-2 tegen de touwen schoot leek PSV rijp voor de slacht. Noem het een ingreep van een hogere macht of een flinke hoosbui, maar de tweede helft tussen GD Estoril en PSV kon niet van start gaan. Het is inmiddels wel bekend bij het publiek, maar vanwege de hevige regenval was het veld in Portugal tijdens de rust meer geschikt voor waterpolo.

Het betekende uitstel van de tweede helft, in verschillende opzichten positief en negatief voor PSV. De ploeg kon zich weer opladen voor een belangrijke tweede helft en kon zo de negatieve eerste helft beter achter zich laten, maar het kan juist ook averechts werken. De foutjes die je in de eerste helft maakte kunnen dan nog een hele nacht door je hoofd spoken. PSV rechtte echter de rug na een overnachting in een Portugees hotel. Op karakter werd de 3-3 gescoord door Georginio Wijnaldum en zodoende werd dat belangrijke puntje opgehaald in Zuid-Europa. Het puntje dat PSV naar de volgende ronde van de Europa League brengt.

Het is nu vooral wachten op de prestaties van Ajax, de enige Nederlandse ploeg die actief is in Europa en nog geen zekerheid heeft over de toekomst in Europa. Het hoogst haalbare voor de Amsterdammers is de Europa League en laten we hopen dat ze dit redden. Want om nogmaals te verwijzen naar het artikel over de coëfficiëntenranglijst, Nederlands succes in Europa is belangrijk. Dus zet even je clubgevoelens aan de kant als het gaat om Feyenoord, PSV of Ajax en juich voor de Nederlandse clubs op een internationaal podium!

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner