10.12.2014 22:33

Sterk Ajax voetbalt zich naar Europa League

Arkadiusz Milik (l.) en Ricardo Kishna (m.) van Ajax vieren een feestje met doelpuntenmaker Lasse Schöne (r.) in het Champions League-duel met APOEL Nicosia. (10-12-2014)

Ajax heeft woensdag in de Champions Leaguemet groots machtsvertoon APOEL Nicosia aan de kant gezet. De ploeg had het moeilijk in de eerste helft, maar liep daarna uit naar 4-0. Hierdoor plaatst de club zich voor de Europa League.

De wedstrijd begon precies zoals werd verwacht. APOEL Nicosia startte in de welbekende handbalformatie en Ajax mocht het spel maken. Dit lukte de Amsterdammers aanvankelijk niet. Het baltempo lag te laag en de spelers zonder bal bewogen te weinig. Toen kreeg Ricardo Kishna het op zijn heupen vanaf links. Met twee goede acties en dito voorzetten schonk hij kansen aan Lasse Schöne en Arkadiusz Milik, maar de aanvallers konden de inzetten niet promoveren tot een doelpunt. Vlak voor rust was het dan alsnog raak. Milik viel in de zestien over het uitgestoken been van Marios Antoniades en Schöne benutte de strafschop.

APOEL moest daarna in 45 minuten voetbal twee keer scoren om het Europese avontuur een vervolg te geven in de Europa League. De verdedigende stellingen werden verlaten, maar daar betaalden de Cyprioten meteen de rekening voor. Ajax liep binnen tien minuten uit naar een 3-0 voorsprong. Eerst kon Schöne zijn tweede maken na een tikje breed van Milik en vervolgens kopte Davy Klaassen raak bij de tweede paal na een geweldige actie van Kishna op links.

De ploeg uit Cyprus gooide de handdoek meteen in de ring en Ajax kwam daarna geen minuut meer in de problemen. Het kon rustig op zoek gaan naar de vierde treffer en een kwartier voor tijd kreeg de ploeg deze ook. Klaassen bereikte Milik in de zestien en de Pool rondde beheerst af in de rechterhoek. Ajax bleef op zoek gaan naar een volgende treffer. Een belangrijke, want daarmee kon de ploeg de grootste overwinning van Ajax in de Champions League verbeteren. In het seizoen 1995/1996 wonnen de Amsterdammers namelijk met 5-1 van het Hongaarse Ferencvárosi TC, maar het lukte Ajax niet om nog een doelpuntje mee te pikken.

Door de winstpartij gaat Ajax dus samen met PSV en Feyenoord de knock-outfase van de Europa League in. De clubs uit Eindhoven en Rotterdam moeten nog in actie komen op de donderdag, maar zijn ook al zeker van de volgende ronde. De loting wordt op 15 december verricht en de wedstrijden worden in februari van het nieuwe jaar afgewerkt.

Door: Jos Boesveld