16.02.2015 12:11

Een weerzien tussen oude bekenden in Europa

Voor de beste voetbalclubs van Europa gaat de Champions League nu pas echt beginnen. Vrijwel alle grootmachten rolden zonder problemen door de groepsfase, waarin titelverdediger Real Madrid zelfs de perfecte score van achttien punten haalde.

De strijd om de cup met de grote oren en de vele miljoenen barst deze week echt los in de achtste finales, waarin veel oude bekenden elkaar treffen. Elf van de zestien clubs die vorig jaar de knock-outfase van de Champions League bereikten, zijn er dit seizoen opnieuw bij.

Met Paris Saint-Germain en Chelsea staan dinsdag twee clubs tegenover elkaar die vorig seizoen ook een intens duel uitvochten, toen in de kwartfinale. De Franse kampioen won in Parijs met 3-1, maar werd een week later in Londen uitgeschakeld omdat de Blues met 2-0 zegevierden door een doelpunt vlak voor tijd van Demba Ba. De hernieuwde confrontatie tussen Chelsea en PSG is vooral bijzonder voor David Luiz, de Braziliaanse verdediger die afgelopen zomer verhuisde van Londen naar Parijs. "In de groep hebben we fantastisch gepresteerd. Maar dat is niets waard als onze jacht op de titel nu eindigt", zegt de verdediger met de karakteristieke krullen.

Achtste finale

Schalke 04 en Real Madrid treffen elkaar zelfs voor het tweede jaar op rij in de achtste finale. De Koninklijke overklaste de Duitse ploeg van Klaas Jan Huntelaar vorig seizoen twee keer, met de 6-1-overwinning in Gelsenkirchen als hoogtepunt. Beide clubs kampen met een overvolle ziekenboeg, maar zeker bij de Spanjaarden blijft voldoende kwaliteit over om met een topploeg het veld in te gaan. Bayern München, met Arjen Robben in topvorm, gaat dinsdag op bezoek bij Shakhtar Donetsk. De Oekraïense kampioen moet vanwege het geweld in Donetsk uitwijken naar het westelijk gelegen Lviv. Met Luiz Adriano, al goed voor negen doelpunten, heeft Shakhtar de topschutter van de Champions League in huis.

De heenwedstrijden in de achtste finales zijn uitgesmeerd over twee weken, met zowel op dinsdag als woensdag steeds twee duels. Het mooiste affiche van volgende week is Manchester City tegen FC Barcelona, twee clubs die elkaar vorig jaar ook troffen in deze fase. Toen was Barça twee keer te sterk voor de huidige kampioen van Engeland, die nu op het nippertje de groepsfase overleefde. In vergelijking met het voetbaljaar 2013-2014 zijn Shakhtar Donetsk, FC Basel, FC Porto, Juventus en AS Monaco nieuw bij de laatste zestien.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner