17.02.2015 22:41

Bayern is nog niet klaar met Sjachtar

Bayern München heeft maar een wankelend stapje kunnen zetten op weg naar de kwarfinales van de Champions League. De Duitse favoriet is nog lang niet klaar met Sjachtar Donetsk. Het duel in Lviv, waar de Oekraïense kampioen zich door het oorlogsgeweld thuis moet zien te voelen, eindigde zonder doelpunten: 0-0.

Bayern begon zoals gebruikelijk aanvallend maar verzuimde snel afstand te nemen. Met name Thomas Müller, die centraal voorin de voorkeur genoot boven Robert Lewandowski, had iets gelezen over staakt het vuren, althans gericht om pijn te doen. Hij slaagde er niet in een fijn passje van Arjan Robben af te ronden en schoot in riante positie, op aangeven van Franck Ribéry, door onbalans hoog over.

De eerste kans werd overigens gemist door Bastian Schweinsteiger. Zijn volley vloog naast het doel van Andrij Piatov. De voorzet was van Robben, vooral uitblinkend in zijn rol als aangever. En Sjachtar? Dat was na meer dan twee maanden winterslaap, qua competitie, tot weinig meer in staat dan nauwgezet verdedigen. Luis Adriano en Alex Teixeira liepen er voorin verloren bij in afwachting van mogelijk die ene counter.

Duitse voet

Ook na rust kleefde de bal meestal aan een Duitse voet maar doordat er zelden gevaar mee werd gesticht, kregen de Oekraïners - voor meer dan de helft van Braziliaanse origine - allengs het gevoel dat er misschien iets moois in zat. Ze zouden als helden worden beschouwd, had hun slimme trainer Mircea Lucescu vooraf geroepen.

Het resultaat was meer temperament (en overtredingen) maar geen beter voetbal of de heilige wil te winnen. Bayern vond het wel best of had echt zijn kruit verschoten tegen HSV (8-0), Sjachtar ontbrak het aan ideeën. Dat veranderde halverwege de tweede helft door scheidsrechter Alberto Undiano. De Spanjaard bestrafte zijn landgenoot Xabi Alonso, in diens honderdste duel op dit niveau, voor een onschuldige struikelpartij met geel, zijn tweede.

Pep Guardiola wisselde meteen de tegenvallende Müller voor een verdedigende middenvelder, Holger Badstuber, en even later kwam Lewandowski voor Mario Götze. De ingrepen hadden het beoogde effect, al zal de 0-0 thuis niet als succes worden uitgelegd.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner