19.02.2015 10:41

Jonge Zweden dromen van Olympische Spelen

Sam Larsson van sc Heerenveen trekt een sprint in het competitieduel met FC Utrecht. (30-8-2014)
Sam Larsson van sc Heerenveen trekt een sprint in het competitieduel met FC Utrecht. (30-8-2014)

Jong Zweden kwalificeerde zich via de play-offs voor het EK in Tsjechië. De Zweden Simon Tibbling (FC Groningen), Sam Larsson (sc Heerenveen) en Simon Thern (sc Heerenveen) hopen via het EK naar de Olympische Spelen te gaan.

Jong Zweden heeft veel kwaliteit, maar Tibbling weet dat Zweden ook veel geluk heeft gehad bij de kwalificatie. "Absoluut waar, maar de we hebben ook geluk gehad", aldus Tibbling tegenover Voetbal International. "We speelden in de play-offs om kwalificatie tegen Frankrijk. De eerste wedstrijd verloren we kansloos met 2-0, zij waren zó veel beter dan wij. Maar thuis op een heel slecht veld werd er toch een ander soort voetbal gevraagd. We kwamen heel verrassen met 3-0 voor. Maar Frankrijk scoorde met nog twee minuten te spelen, op dat moment zouden zij naar Tsjechië gaan. Maar in de laatste minuut maakte Oscar Lewicki zijn tweede goal en waren wij gekwalificeerd. Een van de gekste wedstrijden uit mijn carrière."

Zweden zit met Engeland, Italië en Portugal in de 'Groep des Doods', maar toch zijn de Scandinaviërs niet kansloos. Naast het eerder genoemde drietal zijn ook Oscar Hiljemark (PSV) en John Guidetti (oud-Feyenoord) speelgerechtigd voor Jong Zweden. "We hebben zeker een goede selectie als je naar de namen kijkt", zegt Larsson. "Maar gezien de tegenstanders denk ik dat wij een outsider zijn voor de eerste twee plaatsen in de poule. Ze moeten ons niet onderschatten. Als we het halen, gaan we naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Het zou fantastisch zijn, maar eerlijk gezegd moet ik er nog niet aan denken."

In de Zweedse ploeg is er overigens een mooie tweestrijd tussen Larsson en Thern. "In de nationale ploeg sta ik altijd linksbuiten en Sam ook", vertelt Thern. "We strijden dus om dezelfde plek. De bondscoach wil grote fysiek sterke spelers op het middenveld en ik ben heel duidelijk een ander type. Ik hoop wel op speeltijd, want zo’n toernooi is een mooie kans. En als we de Spelen halen ben ik te oud. Dan hoop ik dat ik mee mag als dispensatiespeler."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner