24.02.2015 09:04

De Boer: "Nu kunnen de spelers me horen"

In een stadion zonder publiek verdedigt Ajax donderdag een voorsprong van 1-0 op Legia Warschau in de Europa League. Zeker bij internationale duels is het in het Wojska Polskiego vaak één grote chaos op de tribunes.

"We zullen onze fans missen", verwacht trainer Henning Berg van de Poolse club. "Geen ploeg speelt graag thuis zonder supporters. Maar wij krijgen altijd wel heel veel steun. Nu spelen we in een soort graftombe."

In Wojska Polskiego, letterlijk vertaald Poolse leger, weet de fanatieke aanhang van Legia Warschau de tegenstander vaak met luid gezang en knallend vuurwerk te intimideren. Fanatieke fans van de club zijn niet alleen gevreesd vanwege krachtige steunbetuigingen. Ze maakten er eind november in Lokeren weer zo'n puinhoop van dat de UEFA besloot Legia te bestraffen met het spelen van twee thuisduels zonder publiek en een boete van 105.000 euro.

Legia-fans hebben een soortgelijke reputatie als die van hun collega's van Dinamo Zagreb, de Kroatische club waar Ajax in 2009 voor het laatst zonder publiek speelde. "Voor hen was voetballen zonder publiek echt een straf", keek de toenmalige Ajax-trainer Martin Jol terug op de zege van zijn ploeg (0-2). "Ze leken niet vooruit te branden." 

Urby Emanuelson vond het vooral raar dat hij zichzelf in het betonnen Maksimir-stadion hoorde juichen na de treffers van Marko Pantelić en Demy de Zeeuw. "Daarvoor had ik alleen met Jong Ajax zonder fans gevoetbald. Dat kwam omdat Robin van Persie en Acuna na een duel van Jong Feyenoord door fans van Ajax waren aangevallen."

Aanwijzingen horen

Frank de Boer, de huidige trainer van Ajax, speelt liever in een vol stadion tegen Legia. "Voetballen doe je namelijk voor publiek en nu mogen onze fans ook niet komen", stelt hij. "Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Nu kunnen de spelers mijn aanwijzingen horen." Davy Klaassen valt zijn coach bij. "Spelen in een vijandige sfeer kan mooi zijn. Bovendien is het altijd lekker als onze fans er bij zijn."

"Ik mis de sfeer van Europees voetbal", zei trainer Phillip Cocu bijna anderhalf jaar geleden nadat Dinamo Zagreb ook PSV (0-0) zonder publiek moest ontvangen. "Dan speel ik nog liever voor 40.000 fans die er een gekkenhuis van maken." Datzelfde PSV verloor op 26 november 2008 in een leeg stadion van Atlético Madrid (2-1). Buiten de poorten van Vicente Calderón probeerden duizenden Spaanse fans hun ploeg toch nog aan te moedigen. "Dat zal bij ons ook zeker gebeuren", verwacht Legia-trainer Berg. "Maar dat is toch anders."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner