17.03.2015 22:37

Arsenal komt net tekort in Champions League

Olivier Giroud (r.) omspeelt AS Monaco-doelman Danijel Subašić en is op weg naar de openingstreffer voor Arsenal in het onderlinge treffen in de Champions League. (17-03-2015)

Het is Arsenal niet gelukt om de 1-3 nederlaag in het eigen Emirates Stadium weg te poetsen in Frankrijk. De ploeg had een 3-0 zege nodig, kwam dinsdagavond op een 2-0 voorsprong, maar verder kwam het niet.

Gezien het feit dat Arsenal drie keer moest scoren tegen AS Monaco, begon de wedstrijd verrassend oppervlakkig. De Fransen kregen niet te maken met Engelse druk, maar creëerden zelf ook niets. Arsenal begon na twintig minuten dan eindelijk te drukken en dit resulteerde in veel paniek bij de thuisploeg. AS Monaco kwam zelf niet meer aan voetballen toe en zag dat Arsenal na 36 minuten de score opende. Olivier Giroud werd bereikt in de diepte, kreeg de bal na een duel met doelman Danijel Subašić gelukkig mee, maar rondde vervolgens beheerst af. Het had zelfs 0-2 kunnen worden, maar Aymen Abdennour haalde al liggend een inzet van Danny Welbeck uit de rechterhoek.

In de wetenschap dat er nu nog maar twee doelpunten nodig waren, ging Arsenal verder met waar het in de eerste helft mee eindigde. De Gunners hielden AS Monaco onder druk, maar de echte killersmentaliteit ontbrak op de juiste momenten. Met de inbreng van Aaron Ramsey kwam die mentaliteit terug, want tien minuten voor tijd was hij de man die de bal oppikte in de zestien en via de vingertoppen van Subašić de linkerhoek vond.

Met nog tien minuten op de klok had Arsenal nog maar één doelpunt nodig. Per Mertesacker werd mee naar voren gestuurd, maar de verdediging van de Monegasken was te goed georganiseerd en fysiek te sterk om geklopt te worden in de laatste minuten. De thuisploeg hield stand, waardoor AS Monaco zich mag melden in de kwartfinale van de Champions League. Ploegen als Paris Saint-Germain, Bayern München en Real Madrid plaatsen zich eerder al voor die ronde.

Door: Jos Boesveld