18.03.2015 22:38

Juve kegelt Dortmund uit Champions League

Nog nooit werd Juventus in de Champions League uitgeschakeld als thuis met 2-1 was gewonnen en dat gebeurde ook woensdag niet. De Italiaanse kampioen versloeg Borussia Dortmund zelfs op Duitse bodem, met 3-0. De droom van de herhaling van 1997, het jaar dat 'BVB' de belangrijkste Europese beker in de prijzenkast stalde, is voorbij. 'Juve' mag wel stiekem gaan denken aan nieuw succes.

Trainer Jürgen Klopp sprak vooraf al van een loodzwaar karwei, maar na een paar minuten kon hij de missie eigenlijk al als onmogelijk betitelen. Patrice Evra legde de bal voor de voeten van Carlos Tévez, waarna de Argentijn die van een meter of 25 bijna vanuit stand naar de bovenhoek stuurde. Doelman Roman Weidenfeller, na een beroerde seizoenstart weer in goeden doen, zag het gevaar te laat om adequaat te kunnen reageren.

De dreun veranderde de optimistische geest van Dortmund in een dolende ziel. De hondstrouwe fans op de volle tribunes inspireerden hun ploeg slechts tot ijver. Een plan van aanpak ontbrak. Juventus schrok voor rust maar één keer. Dat was toen Paul Pogba na een overtreding met een pijnlijke grimas naar de achterkant van het rechterdijbeen greep. De Franse geweldenaar sjokte van het veld.

Verdedigend sterker

Coach Massimiliano Allegri koos voor Andrea Barzagli, net op tijd fit, als vervanger. Deze ging rechtsachter spelen, de Zwitser Stephan Lichtsteiner schoof op naar de middenlinie. De ingreep maakte Juventus verdedigend sterker en aanvallend niet minder. De Italiaanse counters waren, ook al ontbrak de inventieve Andrea Pirlo door een blessure, kansrijker dan de Duitse offensieve druk zonder achterliggende gedachte.

Dat bleef zo na rust. Alvaro Morata was dicht bij de 0-2, maar stuitte op Weidenfeller. Eraan vooraf ging een onnavolgbare solo van Tévez. Dortmund probeerde van alles, maar met de moed der wanhoop. Ook vers bloed liet de patiënt niet opleven. Het bleef bij een enkele gerichte doelpoging van Neven Subotić, net naast. Morata, een intikkertje met dank aan de niet zelfzuchtige Tévez, en de Argentijn zelf beslisten de ongelijke strijd.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner