23.03.2015 20:58

Oranje kent vooral aanvallende problemen

Zonder de geblesseerde Arjen Robben kwam het Nederlands elftal maandagavond bijeen voor de belangrijke thuiswedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Turkije in de uitverkochte ArenA. De grote ster van Oranje heeft zondag in het duel van Bayern München met Borussia Mönchengladbach een scheurtje in een buikspier opgelopen en is voorlopig uitgeschakeld.

"Natuurlijk is dit vervelend, vooral ook voor Arjen zelf", reageerde doelman Jasper Cillessen. "Iedereen weet hoe goed en belangrijk hij is. Dat hebben we op het WK wel weer gezien. Maar het is aan ons om te laten zien dat we niet alleen afhankelijk van Robben zijn."

Een blessure van een speler van het kaliber Robben komt voor geen trainer gelegen. Maar de uitgangspositie van Oranje in de poule en de afwezigheid van de eveneens gekwetste Robin van Persie en de betrouwbare verdediger Ron Vlaar doen Guus Hiddink op dit moment extra balen. Nederland is in vier kwalificatieduels al zes punten achterop geraakt bij Tsjechië, de koploper in de groep. Zelfs IJsland heeft drie punten meer verzameld.

Penibel

Hoewel ook de uiteindelijke nummer drie van de poule nog kans heeft op deelname aan het EK, wordt de situatie voor Oranje penibel als het zaterdag na een nederlaag ook door Turkije wordt gepasseerd. "Dan verliezen we de grip", besefte Hiddink vrijdag al toen hij zijn selectie van 24 spelers bekendmaakte. "Dat is niet de bedoeling, dus daarom moeten en gaan we winnen."

Met Klaas Jan Huntelaar, Bas Dost en Luuk de Jong beschikt de bondscoach over drie potentiële vervangers voor de afwezige centrumaanvaller Van Persie. Hiddink riep maandag Quincy Promes op na het wegvallen van de gekwetste Robben. De buitenspeler van Spartak Moskou krijgt de voorkeur boven Eljero Elia, die eveneens was opgenomen in de voorselectie maar geen definitieve uitnodiging ontving. Memphis Depay en Luciano Narsingh zijn de overige buitenspelers in de selectie van Oranje en Ibrahim Afellay heeft in het verleden ook bewezen op de linkerflank uit de voeten te kunnen.

Het is aan al die geselecteerde aanvallers om Robben en Van Persie in ieder geval voor even te doen vergeten. Dat is geen makkelijke opgave, al kampt Turkije met een soortgelijk probleem. Sterspeler Arda Turan, de bebaarde aanjager van Atletico Madrid, mist het treffen met Oranje wegens een schorsing.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner