14.04.2015 22:34

Juventus dankzij strafschop langs AS Monaco

Arturo Vidal is trefzeker vanaf de stip tegen AS Monaco en zet zo zijn ploeg op een 1-0 voorsprong tegen de Fransen. (14-04-2015)
Arturo Vidal is trefzeker vanaf de stip tegen AS Monaco en zet zo zijn ploeg op een 1-0 voorsprong tegen de Fransen. (14-04-2015)

Juventus heeft goede zaken gedaan in de strijd om de halve finale van de Champions League. De Italiaanse ploeg won met 1-0 van AS Monaco en heeft daardoor een goede uitgangspositie voor de return.

AS Monaco en Juventus hielden elkaar in de eerste helft goed in evenwicht. Beide teams waren fasen van de wedstrijd beter. Het begin was voor Juventus. Andrea Pirlo gaf een slim balletje op Morata die vanaf vijf meter binnen kon schieten, hij schoot echter over. Zo’n zelfde kans zouden even later Carlos Tévez en Arturo Vidal ook krijgen. Alle drie schoten ze over. Tévez deed dat halverwege de eerste helft, Vidal aan het einde van de eerste helft.

AS Monaco hield zich wederom verrassend goed staande. Net als tegen Arsenal gokte het op de omschakelmomenten. Voorhoedespelers Anthony Martial, Nabil Dirar en Yannick Ferreira-Carrasco waren continu dreigend door hun snelheid. Ferreira-Carrasco kreeg de grootste kans. Martial rende Giorgio Chiellini er vanaf de linkerkant uit met een goede actie en zijn voorzet was ook goed. Ferreira-Carrasco dacht simpel binnen te schieten, maar hij mikte recht op Gianluca Buffon. Doordat in de eerste 45 minuten het vizier net niet op scherp stond, bleef het bij 0-0.

Als dit tempo en niveau vast werd gehouden, dan beloofde de tweede helft een doelpunt. Die kwam er dan ook. Andrea Pirlo gaf een hele mooie pass op Morata, waarna de spits werd neergehaald door Ricardo Carvalho. De arbiter besloot een strafschop te geven. Een buitenkans die Arturo Vidal zich niet liet ontnemen. Vanaf de stip schoot hij de bal in het dak van het doel: 1-0.

Monaco hinkte op twee gedachte. De 1-0 achterstand koesteren of toch voor de 1-1 gaan? Dit was ook zichtbaar in het spel van de Monegasken. Het werd wat slordiger en de jonge aanvallers oogden moe. Juventus had hetzelfde probleem. De nul in eigen huis houden of toch voor de tweede treffer gaan? Monaco-trainer Leonardo Jardim maakte de keuze voor de Fransen. Hij bracht Dimitar Berbatov binnen de lijnen en haalde daarvoor een verdediger van het veld.

Met Berbatov in de gelederen ging Monaco op zoek naar de gelijkmaker in Turijn. Een uitdoelpunt telt immers ‘twee keer’. Dat idee moet Allegri ook hebben gehad. Hij bracht namelijk een extra verdediger binnen de lijnen, waarmee de nieuwe rollen werden verdeeld. Monaco op zoek naar de gelijkmaker, Juventus op zoek naar de nul.

Het Italiaanse karakter kwam naar boven bij de thuisploeg. Het knokte voor elke meter en stortte zich op elke bal. Spits Tévez was overal te vinden, terwijl datzelfde ook geldt voor middenvelder Vidal. Het centrale blok van Andrea Barzagli, Giogio Chiellini en Leonardo Bonucci was meedogenloos en gaf niks meer weg. 

Daardoor bleef de stand op 1-0 hangen. Met die stand moet het AS Monaco sowieso scoren in eigen huis. Juventus kan met één doelpunt de Monegasken direct verder in de problemen brengen. Wanneer de Italianen dat kunnen bewerkstelligen, moet Monaco driemaal scoren. De return is op woensdag 22 april in Monaco. 

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner