15.04.2015 22:38

Effectief FC Porto doet zieltogend Bayern pijn

Ricardo Quaresma is trefzeker tijdens het Champions League-duel FC Porto - Bayern München. (15-04-2015)

In een zeer vermakelijke wedstrijd heeft FC Porto woensdagavond opnieuw voor een grote verrassing gezorgd. Het team van coach Lopetegui versloeg door doelpunten van Quaresma (2) en Martínez het favoriete Bayern München met 3-1 in het eerste duel van de kwartfinale Champions League.

Xabi Alonso brak de wedstrijd al direct open met een enorme blunder. De Spanjaard in dienst van Bayern München verspeelde de bal aan Jackson Martínez die zeer oplettend was. De Colombiaanse aanvalsleider bracht doelman Manuel Neuer in verlegenheid en versierde een strafschop. Het buitenkansje na enkele minuten spelen werd benut door Quaresma: 1-0.

Bayern begon slecht en ongeconcentreerd aan de wedstrijd. Zo ook Dante die na tien minuten spelen de bal van zijn voet zag glijden. Opnieuw was het Quaresma die kon profiteren. De ervaren Portugees zorgde met een schuiver voor een verdubbeling van de score. FC Porto trof een ontzettend slordig Bayern en had te kampen met een luxe positie na tien minuten: 2-0.

Het team van Pep Guardiola bleek wakker geschud door de treffers van Quaresma. Het zo geroemde Duitse spel werd opgepakt en Bayern kwam wat beter in de wedstrijd. Na een klein half uur zag de recordkampioen uit Beieren dit beloond worden. Thiago Alcantara zorgde geheel vrijstaand met een intikker bij de tweede paal voor de belangrijke aansluitingstreffer: 2-1.

Gele kaarten namen de overhand en scheidsrechter Velasco kreeg het druk. Maar liefst vijf spelers werden in de eerste helft op de bon geslingerd door de Spaanse leidsman. De beste kansen in het laatste kwartier waren nog voor de thuisploeg. Linksback Alex Sandro zag een afgezwaaide voorzet via de handen van Neuer op de lat belanden. Vlak voor rust kopte Casemiro een voorzet van Quaresma over het Duitse doel.

In het begin van de tweede helft was de thuisploeg opnieuw het meest dominant. Echte kansen en groot gevaar bleef bespaard voor de Duitse bezoekers, maar de dreiging van Porto was groot. Een mooie aanval leidde na een klein uur spelen tot een grote kans voor de thuisploeg. Via Óliver Torres en uitblinker Queresma kwam de bal voor de voeten van Héctor Herrera. De Mexicaanse middenvelder zag zijn schot vanaf ongeveer tien meter prachtig gekeerd worden door Neuer.

Even later was het wel raak. Alex Sandro bracht met een lange haal naar voren teamgenoot Jackson Martínez in stelling. De defensie van Bayern schutterde opnieuw waardoor de Colombiaanse spits kon ontsnappen, Neuer mocht omspelen en voor de 3-1 zorgde. De sensatie was compleet in het Stadion van de Draken. Het grote Bayern München van coach Pep Guardiola werd zomaar van de kaart geveegd door een jong en fris Porto.

Ook na de treffer had de Duitse recordkampioen weinig in de melk te brokkelen. Porto bleef de baas in eigen huis en wist Bayern gemakkelijk van zich af te houden. De tweede helft was wat minder spectaculair dan de eerste, maar de spanning werd er niet minder om. Bayern München zal in ieder geval aanstaande dinsdag alles moeten geven voor een plek in de halve finale. De Duitsers moeten minimaal twee doelpunten maken in de eigen Allianz Arena.

Door: Koen Larmit