16.04.2015 22:55

Hamšík bezorgt Napoli riante uitgangspositie

Met twee treffers had Marek Hamšík een groot aandeel in de 1-4 zege van Napoli op VfL Wolfsburg. Donderdag bezorgden de Italianen zichzelf daarmee zo goed als zeker een plaats in de halve finale van de Europa League.

In eigen huis startte Vfl Wolfsburg goed aan de wedstrijd. Zonder echt grote kansen te creëren had de thuisploeg de wedstrijd in het eerste kwartier onder controle. Maar de eerste echte kans van SSC Napoli was direct raak. Dries Mertens bediende Gonzalo Higuaín met een diepe bal. De spits stond nipt buitenspel en nam de bal aan op zijn bovenarm, maar mocht van alle zes de arbiters toch door. Direct uit de stuit schoot hij de bal onhoudbaar binnen en bezorgde Napoli het zo belangrijke uitdoelpunt.

Na deze klap was Wolfsburg het goede spel kwijt, waar Napoli een kleine tien minuten later wederom van profiteerde. Higuaín had zich ditmaal uit laten zakken naar de rechterkant van het veld. Hij zag dat Marek Hamšík aan de aandacht van de verdedigers ontsnapte en de spitspositie overnam, hij bediende zijn ploeggenoot met een scherpe bal en zag dat Hamšík de 0-2 fraai binnen schoot.

Vlak voor rust raakte Wolfsburg middels André Schürrle de lat en mistte daar de kans om de wedstrijd nieuw leven in te blazen. Direct na rust kwam de thuisploeg echter al snel weer goed weg, toen Higuaín zijn tweede van de avond aan leek te gaan tekenen. Een-op-één met keeper Diego Benaglio faalde spits echter, waardoor de marge op twee doelpunten bleef staan.

Na ruim een uur spelen gooide Napoli de wedstrijd, en eigenlijk de hele tweeluik, definitief op slot. Josuha Guilavogui speelde in zijn eigen verdediging de bal heel slordig breed, zo in de voeten van José Callejón. De Spanjaard behield aan de rechterkant goed het overzicht, zag Hamsík bij de eerste paal opduiken en gaf de bal zo goed af op zijn collega, dat Hamsík redelijk eenvoudig zijn tweede van de avond kon binnen lopen.

Na deze derde treffer was de angel aan beide kanten volledig uit het spel. Napoli hoefde niet zo nodig meer en Wolfsburg kon het niet meer opbrengen. Een wissel van Napoli bracht echter toch nog enig vermaak. Manolo Gabbiadini stond koud in het veld toen hij een voorzet van Lorenzo Insigne van dichtbij binnen mocht koppen. Niet veel later bezorgde Ivan Perišić Nicklas Bendtner nog een eretreffer. Beide invallers van de thuisploeg profiteerde van een moment van zwakte achterin bij Napoli. Deze 1-4 was nog slechts voor de statistieken. De kans dat Napoli dit volgende week uit handen gaat geven in eigen huis, lijkt volledig uitgesloten gezien het spelbeeld in Duitsland.

Door: Dennis Korpel