07.05.2015 23:00

Sevilla met één been in finale Europa League

De clash tussen het Spaanse Sevilla en het Italiaanse Fiorentina in de halve finale van  de Europa League is donderdagavond geëindigd in een 3-0 overwinning voor de bekerhouder van de Europa League. Dat betekent dat volgende week de Paarshemden alles moeten geven om alsnog een finaleplaats te bemachtigen.

Het duel begon zeer gelijk opgaand tussen de nummer vijf uit zowel Italië als Spanje. Via een steekpass op maat kreeg Mario Gómez al snel een aardige kans. De spits van Fiorentina schoot echter een stukje over het doel van keeper Sergio Rico. In de zeventiende minuut was het wel raak, maar dan aan de andere kant. Een goed lopende aanval vanaf links bracht Aleix Vidal via Reyes, Vitolo en Carlos Bacca in stelling vanaf de zestien meter. De Spaanse middenvelder schroomde niet en bracht Sevilla met een schuiver in de verre hoek op 1-0.

Enkele minuten later had Mati Fernández zijn ploeg op gelijke hoogte moeten brengen. Blikvanger Joaquín zorgde met een mooie actie en een keurige voorzet voor een grote mogelijkheid. Van dichtbij wist Fernández het Spaanse doel niet eens te vinden. Fiorentina zette wat meer druk na de openingsgoal en kreeg via Mohamed Salah opnieuw een goede kans. Nu was Nenad Tomović de aangever vanaf rechts, maar ook de Egyptenaar bracht de Italianen niet langszij na een kans van dichtbij.

De wedstrijd kabbelde voort en beide teams bleken zeer gelijkwaardig. Grote kansen bleven in het tweede kwart uit, mede door het verdedigende spel van Sevilla. Alleen counters konden de Spanjaarden aanzetten tot offensieve drang. De Italiaanse bezoekers probeerden via de opkomende backs gaten te vinden in de stugge defensie van Sevilla maar konden nog niet succesvol worden. Bij rust stond er zodoende een 1-0 voorsprong voor Sevilla op het scorebord.

Al vroeg in de tweede helft verdubbelde Sevilla de score. Opnieuw was Vidal de gevierde man na een snelle aanval. De middenvelder werd veel ruimte gegund waarna ook doelman Neto een inschattingsfout maakte. Een voorzet werd verwacht maar Vidal promoveerde zijn schot tot doelpunt in de korte hoek: 2-0. De Spanjaarden zetten door en wilden in de eerste wedstrijd al definitief afstand nemen van de Italiaanse opponent. Via opnieuw Vidal kreeg de titelhouder een goede kans.

Na de sterke opening in de tweede helft ging de Spaanse storm wat liggen. Het initiatief werd geschonken aan Fiorentina, maar de bezoekers wisten zich daar in de tweede helft geen raad mee. Invaller Kevin Gameiro bracht zelfs met zijn eerste balcontact van de wedstrijd de Italianen verder in de problemen. Via weer een fantastische aanval zorgde de Fransman met een intikker voor 3-0. Éver Banega kreeg even later zelfs de kans op nog een grotere score. De middenvelder zag zijn poging echter naast het doel van Neto verdwijnen.

Door de ruime 3-0 overwinning kan Sevilla alvast gaan nadenken over de reis en het verblijf in Warschau. De finale van de Europa League is opnieuw binnen handbereik na deze eclatante overwinning. Vorig seizoen won de Spaanse ploeg nog de finale na strafschoppen. Volgende week donderdag volgt de return in het Italiaanse Firenze. Het team van Vincenzo Montella zal een vroeg doelpunt nodig hebben in die wedstrijd om de hoop levende te houden.

Door: Koen Larmit