14.05.2015 22:56

Titelhouder weer naar finale Europa League

De spelers van Sevilla vieren de 0-2 op bezoek bij Fiorentina. (14.05.2015).

Fiorentina hoopte donderdagavond nog op een spectaculaire ommekeer, maar na een half uur spelen konden deze wilde plannen al de vrieskast in. Door doelpunten van Carlos Bacca en Daniel Carriço werd het nog lastiger om Sevilla van een finaleplaats af te houden. Uiteindelijk wonnen de Spanjaarden met 0-2 en mogen ze zich opnieuw opmaken voor de finale.

In een bijzonder sfeervol Stadio Artemio Franchi begon Fiorentina met alle vertrouwen om alsnog een stunt op de mat te leggen tegen Sevilla. Ondanks de 3-0 nederlaag vorige week in Spanje was het stadion goed gevuld en de houding van de supporters positief. De eerste kans kwam vanuit een corner van Mohamed Salah. Aanvoerder Gonzalo Rodríguez kopte de bal kiezelhard in maar zag zijn inzet gekeerd worden door Sevilla-goalie Sergio Rico.

Fiorentina begon met passie maar echte mogelijkheden werden niet gecreëerd. Na een kwart gespeeld te hebben sloegen de Spanjaarden toe. Uit een lage vrije trap van Éver Banega scoorde doelpuntendief Carlos Bacca van dichtbij. De Colombiaanse spits van Sevilla was alerter dan zijn tegenstanders en zette zijn ploeg op voorsprong bij de eerste paal: 0-1. Nog geen vijf minuten later werd het duel definitief beslist door Daniel Carriço. De mee opgekomen verdediger verdubbelde de score uit opnieuw een vrije trap: 0-2.

Het pleit was beslecht en de wedstrijd gespeeld. Met een 0-2 voorsprong kon Sevilla achterover leunen en alvast dromen over de Europa League finale. Fiorentina had namelijk nog zes goals nodig om een grote stunt te fabriceren. Er werd niet meer nagedacht waardoor het voetbal totaal de vrije loop op ging. Voornamelijk van afstand creëerden de Italianen enkele kansen. De schoten van onder andere Salah, Mati Fernández en David Pizarro waren echter ongevaarlijk voor doelman Rico.

In de tweede helft nam de thuisploeg het initiatief om de fanatieke supporters toch nog wat mee te geven. Al vroeg creëerden de Paarshemden goede kansen via Egyptenaar Salah en in de rebound Josip Iličič. De jonge doelman Sergio Rico bleek echter een zeer betrouwbare sluitpost en verrichte uitstekende reddingen. Zo was ook een eretreffer niet gegund aan het Italiaanse Fiorentina.

De kans op de 1-2 kreeg het team van coach Vincenzo Montella van Damir Skomina. Na een lichte overtreding van Grzegorz Krychowiak op David Pizarro wees de leidsman namelijk naar de penaltystip. Het buitenkansje op elf meter werd echter dramatisch over het doel geschoten door Iličič. Dit was het signaal voor coach Unai Emery om wat spelers te sparen aan de kant van Sevilla. Eigenlijk kon na een half uur het vizier alweer op de Spaanse competitie.

Tien minuten voor tijd kreeg de Sloveense spits opnieuw een kansje na een goede steekpass van Milan Badelj. Sergio Rico bleek echter wederom attent. Door de overtuigende en gemakkelijke 0-2 winst mag de titelhouder zich opnieuw gaan voorbereiden voor de finale van de Europa League. Op woensdag 27 Mei zullen de Spanjaarden in Warschau wederom een gooi gaan doen naar de titel. Fiorentina is Europees uitgeschakeld en kan zich gaan richten op het veilig stellen van plaats vijf in de Italiaanse Serie A.

Door: Koen Larmit