22.05.2015 15:03

Kluivert kijkt terug: "Door het dolle heen"

Patrick Kluivert scoorde op achttienjarige leeftijd misschien wel de belangrijkste goal uit zijn leven. Op 24 mei is het twintig jaar geleden dat de spits in de Champions League-finale de winnende goal maakte tegen Milan. Hij blikt daar nu op terug. 

Kluivert kwam uit de jeugd van Ajax en stond op het punt door te breken in het eerste elftal. "In de wandelgangen hoorde ik wel dat trainer Louis van Gaal gecharmeerd van me was", zegt Kluivert op de website van Ajax. "Gelukkig ging Ronaldo in 1994 naar PSV. En riep Van Gaal ‘dat Ajax Kluivert had’. Fantastisch om te horen. Ik was jeugdspeler en droomde altijd al van het eerste elftal."

"Van Gaal is heel belangrijk voor me geweest. Hij durfde het toch maar aan om me zonder ook maar een duel in het tweede al in Ajax 1 op te stellen. Alles wat Van Gaal van een spits vroeg, deed ik al in de A1. Alleen kwam er nu meer druk bij. Dat maakte het pittig. Maar ik werd goed begeleid."

Kluivert viel in de finale op 24 mei 1995 in Wenen in. Jari Litmanen werd gewisseld voor de jonge Kluivert en dat bleek een gouden wissel. Kluivert scoorde en daarmee won Ajax de Champions League. "Scoren in de finale geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Zeker als je een jongen van 18 bent. Het valt met niets te vergelijken. Ik ben ook nooit zo blij geweest als op het moment van het eindsignaal. Iedereen was door het dolle heen. Echt iedereen. Het gevoel dat jij het hebt bekroond, geeft me nog steeds kippenvel. Ik kijk behoorlijk vaak terug naar die tijd. Ik zal hét moment ook altijd koesteren. Als je dit mag meemaken, ben je een bevoorrecht mens. Echt."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner