09.06.2015 09:20

Lens is terug: "Ik reken nergens op"

Steeds als Jeremain Lens lacht, blinken zijn gouden ondertanden in de zon. Het is symbolisch voor de situatie waarin de 27-jarige aanvaller van Dinamo Kiev zit. Het leven lacht Lens weer toe, ondanks de oorlog die woedt in het land waar hij een vorstelijk salaris verdient. Met de Oekraïense 'dubbel' op zak meldde Lens zich maandag voor het eerst in acht maanden weer bij het Nederlands elftal. "Ik ben terug en dat heb ik zelf voor elkaar gekregen. Dat voelt heel goed."

Lens oogt fris en scherp, hoewel hij van alle internationals het langste en waarschijnlijk meest roerige seizoen achter de rug heeft. De Amsterdammer veroverde donderdag met Dinamo Kiev na de landstitel ook de beker, door Shakhtar Donetsk via strafschoppen te verslaan. In het door oorlog geteisterde Oekraïne leidde dat toch tot groot feest in Kiev. "De rivaliteit tussen Dinamo en Shakhtar is groot. Kiev trekt naar het westen toe, Donetsk wordt als oostelijke ploeg geassocieerd met Rusland. Die strijd merk je ook in het voetbal. De ploeg die kampioen wordt en de beker wint, kan een jaar lang een lange neus trekken. Voor Dinamo Kiev was de laatste landstitel al weer zes jaar geleden, dus je begrijpt dat de ontlading heel groot was."

De altijd uitgesproken Amsterdammer draait er niet omheen. Lens erkent dat Dinamo Kiev voordeel heeft gehad van de oorlog die Oekraïne verscheurde. "Een stuk of vier ploegen hebben zich noodgedwongen gevestigd in Kiev, daardoor spelen we bijna elke week thuis. Normaal moesten we een uur vliegen naar het oosten, nu gaan we gewoon met de bus of spelen we soms zelfs uitwedstrijden in ons eigen stadion. Wij hebben dus weinig te klagen, al is de competitie hierdoor niet zoals het moet zijn. Soms zaten er op de tribune nog minder toeschouwers dan hier bij de training van Oranje."

Tweede kans

De razendsnelle aanvaller speelde zich de laatste maanden weer in de kijker bij bondscoach Guus Hiddink, die Lens had genegeerd na de dramatische EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (2-0). De vleugelspits werd in Reykjavik gewisseld en sindsdien niet meer opgeroepen voor Oranje. "Uitleg heb ik niet gekregen, maar dat was ook niet nodig. Iedereen speelde die wedstrijd slecht, inclusief ikzelf. Dat ik dan het slachtoffer ben? Prima. Dan moet ik maar laten zien dat het beter kan. En dat heb ik gedaan. Nu ben ik fit en weer terug in Oranje, dat heb ik zelf afgedwongen."

Lens, die onder Louis van Gaal nog veelal basisspeler was bij Oranje, krijgt van Hiddink een tweede kans. Een rentree vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland lonkt. "Ik reken nergens op. Alleen dat we gaan winnen."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner