17.06.2015 19:56

Jong Denemarken opent EK met winstpartij

Denemarken heeft donderdagavond goede zaken gedaan door de eerste wedstrijd van het EK -21 te winnen van thuisland Tsjechië. Een achterstand van 1-0 werd knap omgebogen tot een 1-2 overwinning.

Hoewel Tsjechië tegen Denemarken moest aantreden zonder aanvoerder en oud-Vitesse speler Tomáš Kalas en Eintracht Frankfurt-spits Václav Kadlec, begon de ploeg van trainer Jakub Dovalil erg sterk. Vanaf minuut één lieten de Tsjechen het thuispubliek zien dat ze maar met één instelling in het veld stonden en dat was winnen. Denemarken, toch met een paar grote namen in het veld, waaronder Ajacied Viktor Fischer, kwam er maar niet aan te pas. Het grootste gevaar van de Denen kwam van de voet van Bayern München-middenvelder Pierre-Emile Højbjerg. De spelmaker vuurde een vrije trap af richting de goal van Tomáš Koubek, maar het schot was niet moeilijk genoeg om de doelman in de problemen te brengen. Het tekende het spel van Denemarken dat juist dat schot, uit een standaardsituatie de beste mogelijkheid van hen was. Meer kwamen ze er niet aan te pas.

Tsjechië daarentegen speelde dominant en met veel strijdlust. Met Jan Kliment in de spits als vervanger van de geschorste Kadlec voorop. De van origine middenvelder was een plaag voor de verdediging van de Denen. Mede door zijn acties kwamen Jonas Knudsen en Jannik Vestergaard al vroeg in de eerste helft op een gele kaart te staan. Ze hadden geen grip op de Tsjechen. Ook Pavel Kadeřábek liet zich veel zien door zijn aanvallende spel. Zo ook tien minuten voor tijd. Kadeřábek stoomde voor de zoveelste keer op volle snelheid op naar voren. Hij trok naar binnen en ter hoogte van de zestien meter schoot hij de bal subtiel met zijn binnenkant van de linkervoet in de verre hoek. Keeper Jakob Busk Jensen was kansloos op het schot. Na de 1-0 ging Denemarken vrolijk door met aanvallen. Busk Jensen behoede Denemarken voor een vroege 2-0 achterstand door twee belangrijke reddingen te maken. Eerst lag hij in de weg bij een schot van Tomáš Příkrýl en in de rebound pakte hij ook de inzet van Martin Frýdek.

De tweede helft kreeg een ander spelbeeld. Denemarken moest op zoek naar de gelijkmaker en na een klein kwartier spelen kwam die ook. Jannik Vestergaard bleef hangen na een corner en na opnieuw inbrengen van back Knudsen kreeg de aanvoerder de bal op zijn hoofd en knikte hard via de grond binnen. Waar de Denen in de eerste helft amper kansen kregen, kwamen ze nu als regen uit de lucht vallen. Nu waren het juist de Tsjechen die weinig tot niets konden uitrichten.

Ajacied Viktor Fischer verliet het veld na een kwartier spelen in de tweede helft. Hij werd te weinig betrokken bij de Deense aanvallen. Zijn vervanger was Pione Sisto, die even later de stempel op de wedstrijd drukte. Na eerst een vrije trap net over te hebben geschoten, zette hij in de 85ste minuut Denemarken op een 1-2 voorsprong. Een corner werd goed teruggelegd en van dichtbij schoot de snelle spits subtiel binnen met rechts. Vlak voor tijd leek Tsjechië nog gelijk te maken, maar het doelpunt van Michal Trávník werd afgekeurd wegens buitenspel. Denemarken wint de openingswedstrijd van het U21 Euro 2015 en gaat aan kop in groep A.

Door: Thomas Mulder