23.06.2015 22:36

Duitsland knikkert gastland Tsjechië uit EK

Nico Schulz (5) is het middelpunt van een Duits feestje als hij Jong Duitsland op voorsprong heeft gezet tegen Jong Tsjechië op het EK onder de 21. (23-06-2015)

Jong Duitsland staat in de halve finale van het EK Onder 21 Jaar. De Duitsers speelden dinsdagavond met 1-1 gelijk tegen gastland Tsjechië, dat door de remise uit het toernooi ligt. Daarnaast heeft Duitsland zich met dit resultaat ook geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

De belangen voor dit duel waren voor aanvang duidelijk. Beide ploegen moesten winnen om niet afhankelijk te zijn van Denemarken - Servië, het andere duel in groep A. Die boodschap had Duitsland in de openingsfase het beste begrepen. Die Mannschaft was met name vanaf de linkerkant gevaarlijk, maar scoorde niet. Tsjechië was simpelweg niet sterk genoeg om daar iets tegenover te stellen.

Na ruim twintig minuten kwam Denemarken tegen Servië op voorsprong en kon Duitsland een versnelling terugschakelen. Immers, bij deze tussenstand lag de halve finale van het EK binnen handbereik. De ploeg van bondscoach Horst Hrubesch deed het ook rustiger aan. Tsjechië kon daardoor iets meer komen. Meer dan dat was het ook niet. Als Duitsland even gas gaf, was het meteen dreigend. Doelpunten bleven echter uit in de eerste helft.

Wat dat betreft was de tweede helft een stuk vermakelijker. Er vielen doelpunten en het was spannend. Denemarken verdubbelde al snel de score tegen Servië, dus moesten Tsjechië en Duitsland met elkaar uitmaken wie met de Scandinaviërs naar de halve finale mag. Na twee goede mogelijkheden voor Tsjechië nam Duitsland daar een voorschot op. De tweede helft was tien minuten onderweg toen uitblinker Nico Schulz de score opende.

Tsjechië maakte tien minuten later gelijk via invaller Ladislav Krejčí gelijk. Daarmee had het gastland nog een doelpunt nodig om de knock-outfase te bereiken, maar zover kwam het niet. De Tsjechen creëerden überhaupt geen kans op de tweede treffer. Zo bleef Duitsland eenvoudig overeind en gaat Die Mannschaft als nummer twee met Denemarken naar de halve finale van dit EK.

Door: Steven Koelma