23.06.2015 22:35

Fischer schiet Denen naar halve finale EK

De vingertjes van Rasmus Falk kunnen omhoog nadat hij Jong Denemarken op voorsprong heeft gezet tegen Jong Servië. (23-06-2015)

Denemarken blijft nog even actief op het EK onder 21 jaar in Tsjechië. Dinsdagavond versloegen de Denen namelijk in de laatste groepswedstrijd Servië met 2-0 na onder andere het beslissende doelpunt van Ajacied Viktor Fischer. Door de overwinning grijpt Denemarken de koppositie in poule A en nóg belangrijker een plek in de halve finales.

De belangen op voorhand waren zeer groot. De laatste groepswedstrijden in poule A zouden namelijk uitmaken wie zich plaatsten voor de halve finales op het Europees Kampioenschap in Tsjechië. Servië moest winnen en nam deze opdracht zeer serieus. Het team van bondscoach Mladen Dodic begon scherp en had veel aanvallende intenties. Toch was het Denemarken dat na 21 minuten de leiding nam in de wedstrijd.

Riza Durmisi verzorgde een uitstekende voorzet vanaf links waardoor Rasmus Falk de bal alleen maar met de binnenkant van zijn voet in het doel diende te plaatsen: 1-0. De Serviërs waren even van de leg maar namen weer het initiatief via uitblinker Filip Djuricic. De oud speler van sc Heerenveen zag zijn poging net naast de paal verdwijnen en even eerder al een schot van teamgenoot Milos Jojic gekeerd worden door Jakob Busk Jensen.

Vlak voor rust werd er echter nog wat ‘Danish Dynamite’ getoond. Denemarken creëerde namelijk via sterspeler Pierre-Emile Hojbjerg een mooie kans op uitbreiding van de score. Ook mikte Durmisi  een vrije trap van grote afstand net langs een Servische paal. Na rust was het direct raak voor de Denen. Viktor Fischer profiteerde bij de tweede paal van geklungel in de Servische verdediging. De Ajacied zette zo zijn land op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Na de goal golfde het spel weer op en neer. Zo waren er grote kansen aan Servische kant voor aanvoerder Marko Petkovic en Jojic. Ook Deen Fischer zag een volley uitstekend gered worden door doelman Marko Dimitrovic. Het spel werd feller en de Serviërs gooiden de beuk erin wat hen kwam te staan op meerdere gele kaarten. Denemarken vond het wel best en controleerde het spel in de laatste fase van de wedstrijd.

Door de sterke overwinning gaat Denemarken alsnog door naar de halve finales van het EK onder 21 jaar. Aanstaande zaterdag zullen ze mogen aantreden tegen de nummer twee uit poule B.  Het is opnieuw te hopen op de bevliegingen van Viktor Fischer. De Ajacied kende een rampseizoen na een slepende hamstringblessure, maar blonk uit vanavond tegen Servië en kan met zijn land een geweldige prestatie neerzetten.

Door: Koen Larmit