27.06.2015 22:57

Jong Zweden naar EK-finale na ruime zege

John Guidetti (#10) krijgt de felicitaties van zijn ploeggenoten na het scoren van de 0-1 tijdens Jong Denemarken - Jong Zweden op het EK onder 21. (27-06-2015)

Jong Zweden heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van het EK voor spelers onder 21. In de halve finale werd Jong Denemarken met 4-1 verslagen.

Jong Denemarken begon in hoog tempo aan de wedstrijd en dacht al binnen tien minuten te scoren. Yussuf Poulsen werd echter teruggefloten: hij kopte een corner binnen, maar controleerde de bal daarbij met zijn arm. Ook Jannik Vestergaard had een paar goede kansen, hij was een aantal keer dicht bij een treffer met een afstandsschot.

Halverwege de eerste helft kwam er echter een omslagpunt, toen de scheidsrechter de bal op de stip legde. Alexander Scholz en Isaac Thelin vielen beiden op de grond, de scheidsrechter zag er een overtreding in. John Guidetti faalde niet van elf meter: 1-0. Drie minuten later konden de Zweden alweer juichen. Ditmaal was Guidetti de aangever en maakte Simon Tibbling het af, nadat zijn tegenstander Jonas Knudsen uitgleed. Jong Denemarken deed er vervolgens alles aan om terug te komen in de wedstrijd, maar voor rust lukte dat niet meer.

Na rust had Jong Denemarken meer balbezit en een aantal langdurige aanvallen, die uiteindelijk weinig opleverden. Met ruim een uur op de klok kwam dan toch eindelijk de verdiende aansluitingstreffer, al verdiende die niet de schoonheidsprijs. Het leek wel een flipperkast in het strafschopgebied van Jong Zweden, waarna Uffe Bech uiteindelijk de 2-1 mocht maken.

Even later had Vestergaard de gelegenheid om de gelijkmaker te maken uit een voorzet van invaller Pione Sisto, maar hij wist de bal niet te controleren. Ook Poulsen kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Zo bleef Jong Denemarken lang hopen op meer, maar tien minuten voor tijd besliste Robin Quaison de wedstrijd. Hij ontsnapte uit de rug van Thomsen en rondde vervolgens fraai af. In de vijfde minuut van de blessuretijd scoorde Oscar Hiljemark ook nog de 4-1, waarmee de vernedering voor Jong Denemarken compleet was.

Jong Zweden treft dinsdagavond Jong Portugal in de finale. Beide ploegen stonden vorige week in de groepsfase ook al tegenover elkaar, toen werd het 1-1 door treffers van Simon Tibbling en Gonçalo Paciência.

Door: Jessica Westdijk