13.07.2015 21:53

Spanje schakelt Nederland uit op jeugd-EK

Het is Nederland u19 maandagavond niet gelukt om voor het eerst in de historie de halve finale van het EK te halen. Een gelijkspel (1-1) in het Griekse Velia tegen de leeftijdsgenoten van Spanje was niet voldoende voor het bereiken van de knock-outfase.

De opdracht voor Nederland was vooraf duidelijk. Oranje had na twee wedstrijden evenveel punten als Spanje, Rusland en Duitsland, maar moest winnen vanwege een minder doelsaldo dan de Spanjaarden en de Russen. Voor Spanje was een gelijkspel voldoende. Omdat Nederland in de historie nog nooit had gewonnen van de Zuid-Europeanen, beloofde dat een pittige opgave te worden.

Die werd na nog geen tien minuten spelen nog een stuk zwaarder. Spanje viel voor het eerst serieus aan en was meteen trefzeker. Na een voorzet Dani Ceballos naar de Spaanse spits kwam Damon Mirani tussenbeide. De verdediger van Ajax klopte daarmee zijn eigen doelman Joël Drommel. Met het eigen doelpunt bracht Mirani de Spanjaarden in een zetel. Zij konden rustig achterover leunen en van daaruit voetballen.

Dat lukte perfect. Nederland kwam er maar niet door, terwijl Spanje in balbezit op Nederlandse helft telkens gevaarlijk was. Wat dat betreft mocht de ploeg van bondscoach Aron Winter niet klagen dat het bij rust slechts 1-0 stond. Anderszijds had Oranje alle recht om z'n beklag te doen bij de Letse scheidsrechter Andris Treimanis. Hij zag halverwege de eerste helft een duidelijke handsbal van Borja in het strafschopgebied over het hoofd.

De Let wees in de beginfase van de tweede helft wel resoluut naar de penaltystip. Pelle van Amersfoort werd in de zestienmeter neergelegd en daar zag Treimanis wel een strafschop in. De spits van sc Heerenveen benutte het buitenkansje zelf. Door de gelijkmaker gooide Oranje de schroom van zich af. Spanje kreeg het een stuk moeilijker, maar bleef wel overeind. De kansjes die Oranje kreeg werden niet benut. Daardoor is Nederland uitgeschakeld en speelt Spanje in de halve finale. Spanje speelt daarin tegen Frankrijk. Rusland, dat maandag gelijkspeelde (2-2) tegen Duitsland, treft gastland Griekenland.

Door: Steven Koelma