04.09.2015 20:22

Jong Oranje opent EK-kwalificatie overtuigend

Vincent Janssen heeft Jong Oranje op een 0-2 voorsprong gezet tegen Jon Cyprus. Het feestje wordt gevierd met zijn allen. (04-09-2015)
Vincent Janssen heeft Jong Oranje op een 0-2 voorsprong gezet tegen Jon Cyprus. Het feestje wordt gevierd met zijn allen. (04-09-2015)

Een oppermachtig Nederlands elftal onder 21 jaar heeft vrijdagavond een goede start geboekt op weg naar het Europese Kampioenschap van 2017. Het team van bondscoach Fred Grim versloeg het kansloze Cyprus door doelpunten van Hans Hateboer, Vincent Janssen (2x) en debutant Riechedly Bazoer met 4-0.

Een druilerige Adelaarshorst was het decor van de openingswedstrijd in groep acht. Niet de groep acht van het nieuwe basisschooljaar, maar die van de kwalificatie voor het EK 2017 in Polen. Met een nieuwbakken bondscoach aan het roer en debutant Riechedly Bazoer begon het jeugdige Oranje thuis tegen Cyprus. Met in het achterhoofd de teleurstellende donderdagavond van het grote Nederlands elftal was een Oranje succes meer dan welkom.

Onder leiding van de gretige Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius begon Oranje furieus. Na vier minuten mocht de vrijstaande Hans Hateboer een corner van Boëtius benutten bij de tweede paal: 1-0. Vlak daarvoor had Vincent Janssen nog de paal geraakt. De spits van AZ kreeg een kwartier later opnieuw een grote kans, maar zag zijn inzet de bovenkant van de lat raken. Toch bleek drie keer is scheepsrecht ook te gelden voor Janssen.

Zijn derde poging was namelijk wel raak met dank aan de goede steekpass van Nathan Aké: 2-0. Jong Oranje was na de doelpunten dominant en gaf de Cyprioten geen schijn van kans. Via uitblinker Boëtius kreeg het jeugdige team nog twee goede kansen. Een kopmogelijkheid en een afstandsschot waren echter niet besteed aan de FC Basel-nieuweling. Vlak na rust viel het derde doelpunt wel voor Jong Oranje. Bazoer mocht in alle vrijheid zijn debuut opluisteren met een schuiver in de verre hoek: 3-0.

Cyprus kreeg geen kans en doelman Mickey van der Hart had een rustige avond. Na driekwart wedstrijd mocht Janssen zijn tweede doelpunt maken. De nummer negen wurmde zich door de Cypriotische defensie om buiten het strafschopgebied de bal in de uiterste hoek te schieten: 4-0. In het laatste kwartier mocht ook Oussama Tannane nog debuteren. De revelatie van Heracles Almelo stond maar net in het veld of een assist leek al in de maak, Bazoer miste echter.

Jong Oranje consolideerde de ruime voorsprong en zorgde zo voor een goed begin van de kwalificatiecampagne. De absolute uitblinker was Jean-Paul Boëtius. Met twee assists was de nieuweling van FC Basel zeer aanwezig. Dinsdag wachten in Istanbul de leeftijdsgenoten van Turkije. Jong Cyprus kan een maandje wachten op de tweede wedstrijd. Met nul punten op zak zullen de Cyprioten in Oktober naar Slowakije afreizen.

Door: Koen Larmit 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner