06.09.2015 19:54

EK voor Nederland ver weg na nieuwe nederlaag

Stefan de Vrij baalt terwijl Turkije het feestje viert. De Turken staan bij rust al met 2-0 voor. (06-09-2015)

In de belangrijke wedstrijd tegen Turkije heeft Nederland zondagavond weer niet weten te winnen. Nadat het donderdag met 1-0 verloor van IJsland was Turkije in eigen land te sterk met 3-0. De doelpunten kwamen voort uit onoplettendheid in de Hollandse verdediging.

Nederland had voor aanvang van de wedstrijd maar één taak en dat was niet verliezen tegen Turkije. Bij verlies zouden de Turken, die maar één punt achter Nederland stonden in groep A, over Oranje heen gaan en zou bij verlies het EK heel ver weg zijn. Na acht minuten spelen keek Nederland echter alweer tegen een achterstand aan. De in Zaandam geboren Turk Oğuzhan Özyakup ontsnapte aan de aandacht van de centrale verdedigers en zocht de ruimte achter de verdedigers. Arda Turan zag dat en speelde de bal subliem tussen alles en iedereen door, in de loop van Özyakup. De Turk, afkomstig uit de opleiding van AZ Alkmaar, wipte de bal subtiel over de uitkomende Jasper Cillessen heen.

Nederland keek al vroeg tegen een achterstand aan en kreeg daarna wel de nodige kansen. Luciano Narsingh was na een hakje van Robin van Persie sneller dan zijn tegenstander en dook voor Turkije-doelman Volkan Babacan op. Narsingh stond in een lastige hoek en ging voor eigen succes, terwijl Wesley Sneijder en Memphis er eigenlijk beter voor stonden. Nadat de Turken in de 20ste minuut via Serdar Aziz bijna de 2-0 maakten, was het vier minuten later wel raak. Daley Blind nam een bal uit een ingooi van Gregory van der Wiel niet goed aan en verloor de bal aan Arda Turan. De aanvoerder van Turkije soleerde langs wat verdedigers en schoot raak in de korte hoek. Jasper Cillessen zag er bij die goal niet goed uit.

Nederland kwam, mede door de wissel van Georginio Wijnaldum voor De Vrij, goed uit de kleedkamer. Binnen vier minuten had Wijnaldum de aansluitingstreffer op zijn hoofd, maar hij mistte de bal compleet. De voorzet van Memphis was perfect en Wijnaldum stond helemaal vrij om in te koppen, maar liet het na. De Turken kregen in de 55ste minuut de kans om de voorsprong uit te bouwen naar 3-0, maar Serdar Aziz kopte de bal vanuit een voorzet hard langs de verkeerde kant van de paal.

Toch wist Nederland niet door te drukken. In de tweede helft wist de ploeg van Danny Blind nauwelijks tot kansen te komen en leek het qua instelling ook niet op een ploeg die per se wilde winnen. Invaller Luuk de Jong, die Daley Blind verving een kwartier voor tijd, zag zijn kopbal nog net voorlangs gaan, maar dichterbij kwam Nederland niet. Erger werd het wel. Burak Yılmaz schoot een paar minuten voor tijd raak uit de draai.

Nederland is nu dus afhankelijk van puntenverlies van Turkije en moet nu de resterende twee wedstrijden winnen om fouten af te kunnen straffen. Turkije gaat door de winst over Oranje heen in groep A van de kwalificatie voor het EK. Het ziet er niet goed voor Nederland.

Door: Thomas Mulder