29.09.2015 22:36

FC Porto duwt Chelsea verder in de problemen

Chelsea bevindt zich op sportief gebied in zwaar weer. De regerend landskampioen staat in de Premier League op de veertiende plaats en Chelsea slaagde er dinsdagavond niet in om een succes in de Champions League te boeken. Op bezoek bij FC Porto ging de Engelse grootmacht met 2-1 onderuit.

Voor José Mourinho betekende het duel met FC Porto het weerzien met de club waar hij zijn eerste successen als trainer boekte. De Portugese oefenmeester had een paar verrassingen in petto voor zijn oude werkgever. Mourinho liet Eden Hazard, vorig seizoen nog beste speler van de Premier League, buiten de basiself. Ook Nemanja Matić en Oscar stonden bij het eerste fluitsignaal niet op het veld. De Brazilaan werd zelfs niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

De Engelsen begonnen goed aan het duel in het Estádio Dragão. Via Cesc Fabrègas kreeg Chelsea de eerste grote kans van de wedstrijd. Het schot van de Spaanse middenvelder werd gekeerd door landgenoot Iker Casillas. De doelman hield een paar minuten later opnieuw zijn doel schoon. De Spaanse goalie, die zijn 152e Champions League-wedstrijd speelde, keerde met zijn voet een schot van de doorgebroken Pedro.

Het was FC Porto dat vlak voor rust de leiding nam. Asmir Begović keerde nog een inzet van Yacine Brahimi, maar de vervanger van Thibaut Courtois moest het antwoord schuldig blijven op de rebound van André  André. Toch gingen de Portugezen niet met een voorsprong de theepauze in. In de slotminuut van de eerste helft  tekende Willian voor de gelijkmaker. De Braziliaan krulde de bal mooi in de verre kruising, buiten het bereik van Casillas.

Het kwartier na rust was de meest enerverende fase van de ontmoeting tussen de Portugese en Engelse club. De thuisploeg nam zeven minuten na rust de leiding, nadat aanvoerder Maicon een hoekschop van Rubén Neves in de korte hoek kopte. Diego Costa leek niet veel later de gelijkmaker te maken, maar zijn schot spatte uiteen op de lat. FC Porto, met een sterk spelende Bruno Martins Indi in de basis, kwam niet veel later via Neves nog bijna op 3-1, maar zijn schot bereikte het doel niet.

Chelsea moest op zoek naar de gelijkmaker, maar het was FC Porto dat in het laatste halfuur de beste mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Schoten van onder meer Giannelli Imbula (redding), Yacine Brahimi (redding) en Danilo (paal) eindigden echter niet tegen de touwen, waardoor de wedstrijd met een 2-1 eindstand werd afgesloten. FC Porto gaat nu samen met Dinamo Kiev aan de leiding in Groep G, al is het doelsaldo van de Oekraïners iets beter. Chelsea is met drie punten de nummer drie, Maccabi Tel Aviv is nog altijd puntloos en staat laatste in de groep.

Door: Vincent Houttuin