01.10.2015 22:59

Opnieuw geen zege voor Ajax in Europa League

Ajacied Viktor Fischer baalt van een gemiste kans in het Europa League-duel met Molde FK. (01-10-2015)

Ajax heeft donderdagavond in de Europa League ook haar tweede wedstrijd in groep A niet in winst kunnen omzetten. In Noorwegen bleef de ploeg van Frank de Boer tegen Molde FK na een vroege achterstand steken op 1-1.

Het begin van de wedstrijd was voor de Amsterdammers allesbehalve prettig want al na zes minuten kwam Molde FK op voorsprong. Na slordig balverlies van Ajax kwamen ze er razendsnel uit via Etzaz Hussain. De snelle Noor met Pakistaanse roots gaf hard en laag voor op Eirik Hedstad die bij de tweede paal van dichtbij raak schoot. Ajax leek niet geschrokken en zocht vol de aanval. Dat resulteerde al gauw in een aantal mogelijkheden. Het dichtst bij een Amsterdams doelpunt in het eerste kwartier was Riechedly Bazoer. Zijn fraaie uithaal belandde echter op de paal.

Waar Bazoer nog pech had, zat het Viktor Fischer niet veel later wel mee. De Deen, die startte in de basis in plaats van Amin Younes, zag zijn schot vanaf ruim twintig meter afstand onderweg aangeraakt worden door Daniel Hestad. Het zorgde ervoor dat Molde-doelman Ethan Horvath kansloos was en de bal in het net zag belanden. Ajax had het daarna aan zichzelf te danken dat het niet met een voorsprong ging rusten. De aanvallers van de Amsterdammers toonden voor de Noorse goal  niet genoeg scherpte, waardoor kansen van Fischer (twee), Arkadiusz Milik en Anwar El Ghazi geen doelpunten opleverden. Verder dan een afstandsschot van oud-Feyenoorder Harmeet Singh kwam Molde niet in het vervolg van de eerste helft.

Direct na rust voorkwam Jasper Cillessen met een goede reflex dat de thuisploeg wederom op voorsprong kwam. Hij pakte, met enige moeite, een lastig schot van Singh. Molde begon de tweede helft goed, maar had het aan zijn doelman te danken dat Ajax niet scoorde. Met een fantastische reflex hield Horvath Fischer van scoren af. De Deen had zijn kopbal ongetwijfeld al tegen de touwen zien eindigen. Enkele minuten later had Horvath opnieuw een prima redding in huis, ditmaal op een kopbal van Milik.

Met nog een kwartier op de klok ontsnapten de bezoekers aan een achterstand. Jaïro Riedewald maakte net buiten het eigen strafschopgebied hands. De toegekende vrije trap werd vervolgens door invaller Joona Toivio op fraaie wijze snoeihard op de paal geschoten. Met enig geluk kon Cillessen de bal vervolgens oprapen. In de slotfase drong Molde FK het meest aan, maar was Ajax nog dicht bij een treffer. Davy Klaassen kopte in blessuretijd op de lat uit een hoekschop waarna niemand van Ajax de bal in de rebound binnen wist te schieten. Zo eindigde ook de tweede wedstrijd van Ajax in de Europa League, na de 2-2 tegen Celtic, in een gelijkspel.

Door: Roel Egberts