09.10.2015 22:55

Zwitserland volgt Engeland naar EK

Zwitserland heeft zich vrijdag geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic maakte er in Sankt Gallen een feestje van tegen San Marino: 7-0. Aangezien concurrent Slovenië punten verspeelde tegen Litouwen (1-1) zijn de Zwitsers verzekerd van de tweede plaats in groep E, achter het ongeslagen Engeland.

Opvallend genoeg kwamen de doelpunten in Sankt Gallen van zeven verschillende spelers. Gökhan Inler, Johan Djourou en Breel Embolo benutten allemaal een strafschop. Zwitserland gaat voor de vierde keer naar het EK, na eerdere deelnames in 1996, 2004 en 2008. Die laatste keer organiseerde het Alpenland het toernooi samen met Oostenrijk.

De Engelse ploeg van bondscoach Roy Hodgson zette ook de negende EK-kwalificatiewedstrijd in winst om. Op Wembley was het gastland met 2-0 te sterk voor Estland. Theo Walcott en Raheem Sterling maakten de doelpunten voor Engeland, dat aantrad zonder de geblesseerde aanvoerder en topschutter aller tijden Wayne Rooney. De spits kreeg voor de aftrap een gouden schoen uit handen van Bobby Charlton, die hij vorige maand met zijn vijftigste interlandtreffer afloste als Engels topscorer.

Tijdens de laatste speelronde valt de beslissing in de strijd om de derde plaats, goed voor een herkansing in de play-offs. Slovenië heeft de beste papieren, ondanks de tegenvaller tegen Litouwen. Scheidsrechter Björn Kuipers moet het duel in Ljubljana even stilleggen omdat het licht plotseling uitviel. Kuipers wees twee keer naar de stip, beide landen scoorden vanaf elf meter. De Slovenen, die maandag tegen San Marino spelen, hebben drie punten meer dan Estland en Litouwen.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner