10.10.2015 22:37

Turkije houdt voorsprong op Oranje na winst

Nederland moet vrezen voor de deelname aan het Europees Kampioenschap 2016. Turkije maakte geen fout tegen Tsjechië door te winnen met 2-0, waardoor de Turken plaatsing voor de eindronde in eigen hand houden.

In Nederland was de hoop gevestigd op Tsjechië, dat met een goed resultaat ook een goede uitgangspositie zou hebben in de kwalificatiegroep van Oranje. De Tsjechen plaatsten zich weliswaar al voor het toernooi in Frankrijk, maar konden bij winst over koploper IJsland heen gaan om zo een betere uitgangspositie tijdens de loting van het EK te bewerkstelligen.

Het ging lang gelijk op in de Generali Arena, maar na een uur spelen ging het toch mis voor Nederland en Tsjechië. Filip Novák trok Serdar Aziz naar de grond en de scheidsrechter wees naar de penaltystip. Selçuk İnan benutte het buitenkansje en opende zo de score in Tsjechië.

Het thuisland leek het daarna wel prima te vinden en maakte weinig haast om voor de gelijkmaker te gaan. Turkije maakte daar tien minuten voor tijd dankbaar gebruik van via Hakan Çalhanoğlu, die na schitterend werk van Arda Turan de 2-0 achter doelman Tomáš Vaclík, die eerste keuze Petr Čech verving, te knallen.

Door de overwinning blijft Turkije, met nog één interland te gaan in de groep, twee punten voorsprong houden op Nederland. Oranje moet de smekende blik verleggen naar IJsland, dat de laatste tegenstander van Turkije is. Nederland moet dinsdag zelf winnen van Tsjechië en vervolgens hopen dat IJsland de zege pakt tegen Turkije, alleen op die manier eindigt Oranje als derde in de groep.

Bij een gelijkspel van Turkije en winst van Nederland komen beide landen op zestien punten uit na tien interlands, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Turken, die dus bij een gelijke stand aan het langste eind trekken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner