11.10.2015 09:14

Sneijder: "De Turken worden zenuwachtig"

Het Nederlands elftal is zaterdag weinig opgeschoten met de uitzege op Kazachstan (1-2) in de EK-kwalificatie. Omdat Turkije ook won bij Tsjechië (0-2) heeft de ploeg van bondscoach Fatih Terim dinsdag in het thuisduel met IJsland aan een punt voldoende voor een plaats in de play-offs.

Bondscoach Danny Blind en zijn spelers wonnen nog even aan vertrouwen door de eenvoudige overwinning op het kunstgras in Astana. "Ik weet zeker dat Turkije zenuwachtig wordt van onze zege", zo hield aanvoerder Wesley Sneijder de moed er in. "We gaan nu in het hotel kijken hoe het afloopt in Tsjechië. Het zou zo zonde zijn als we niet naar het EK gaan. Er komen een paar goede jongens aan, dat hebben de debutanten hier laten zien. En dan bleef Riechedly Bazoer nog op de bank."

Eenmaal terug in het hotel maakte het vertrouwen bij Oranje plaats voor een katterig gevoel. Turkije worstelde een uur met Tsjechië, maar nam vervolgens wel afstand. Selçuk Inan opende de score vanaf de strafschopstip, Hakan Çalhanoglu bracht de Turken daarna nog dichter bij een plaats in de play-offs. Nederland rest nu niets anders dan dinsdag voor eigen publiek winnen van Tsjechië en hopen dat IJsland bij Turkije wint. Zo niet, dan ontbreekt de nummer drie van het laatste WK voor het eerst sinds 1984 op het EK, waaraan een recordaantal van 24 landen deelneemt.

Virgil van Dijk
Met drie debutanten in de basis speelde Oranje een goede wedstrijd tegen Kazachstan. Centrumverdediger Virgil van Dijk heerste in de lucht. Kenny Tete won veel duels en Anwar El Ghazi bereidde na 33 minuten de openingstreffer van Georginio Wijnaldum voor (0-1). De wedstrijd was zo goed als gespeeld toen Wesley Sneijder na vijftig minuten voor 0-2 zorgde. Islambek Koeat trof in de laatste seconden van blessuretijd nog doel voor de thuisploeg.

Blind verraste niet alleen met drie debutanten. Hij passeerde ook Robin van Persie, die iets heel anders had verwacht van zijn honderdste interland. De tweede aanvoerder van Oranje mocht pas na 87 minuten invallen. "Dit hoort ook bij topsport'', zei Van Persie. "De bondscoach beslist. Het gaat niet om mij, maar om de ploeg die gewonnen heeft. Bovendien is het veel erger wat met Tim Krul is gebeurd."

De doelman van Newcastle United viel in de slotfase uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Krul stond onder de lat omdat Jasper Cillessen in de warming-up geblesseerd raakte. Zo kon het gebeuren dat derde doelman Jeroen Zoet de wedstrijd uitspeelde. Als Cillessen niet snel herstelt van zijn rugblessure, is de kans groot dat Zoet dinsdag tegen Tsjechië het doel verdedigt. Blind heeft Kenneth Vermeer al opgeroepen als vervanger voor Krul.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner