12.10.2015 10:57

Oranje de grond in gestampt: "Lachwekkend"

Doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum (m.) wordt bejubeld door Anwar El Ghazi (l.) en Wesley Sneijder nadat de middenvelder van Newcastle United de score opent in de interland tegen Kazachstan. (10-10-2015)
Doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum (m.) wordt bejubeld door Anwar El Ghazi (l.) en Wesley Sneijder nadat de middenvelder van Newcastle United de score opent in de interland tegen Kazachstan. (10-10-2015)

Het Nederlands elftal heeft nog een kleine kans op het EK in Frankrijk, maar als het aan columnist Hugo Borst ligt dan wint Turkije gewoon van IJsland en mist Oranje het Europees Kampioenschap.

De journalist schrijft in het Algemeen Dagblad een zeer kritische column. Hij is van mening dat Oranje het niet verdiend heeft om zich te plaatsen. "Je zult mij het woord kut hier niet horen gebruiken in relatie tot de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. Het was tenenkrommend, onwaarachtig, bizar, lachwekkend, potsierlijk, schandalig", zo zijn de harde woorden van Borst.

Oranje kan nog derde worden in de poule. Een plek die recht geeft op deelname aan een play-off duel. De winnaar daarvan gaat naar het EK. Om die derde plek te halen moet Turkije punten verliezen. "Hopelijk verliezen de Turken dinsdag niet van IJsland. Het is calvinistisch geredeneerd, maar zelfs deelnemen aan een ernstig gedevalueerd Europees kampioenschap (er doen 24 landen mee) moet je echt hebben verdiend."

Dinsdagavond moet Oranje het laatste duel van de EK-kwalificatiereeks aantreden tegen Tsjechië. Dan wordt definitief duidelijk of Nederland is uitgeschakeld of dat er toch nog een wonder zal plaatsvinden. Borst gaat er vanuit dat Oranje het EK niet haalt. "Wat er na dinsdag gebeurt? Niets. Bert van Oostveen blijft. Danny Blind blijft. Als de leidinggevenden niet bereid zijn schaamte te tonen en schuld te bekennen hoef je niet te verwachten dat voetballers dat doen. Zij hebben de afgelopen veertien maanden geleerd dat je elkaar de schuld mag geven."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner