12.10.2015 22:40

Engeland zonder puntverlies naar EK

Engeland gaat volgend jaar naar het EK voetbal in Frankrijk met in het achterhoofd een bijzonder succesvolle kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson won als enige alle tien kwalificatieduels, scoorde 31 keer en kreeg slechts drie doelpunten tegen. Alleen Frankrijk, Tsjechië, Duitsland en Spanje slaagden er ooit eerder in om met de maximale score het EK te bereiken.

Maandagavond was Litouwen in eigen huis niet opgewassen tegen de Engelsen (0-3), die naar Vilnius waren afgereisd zonder basiskrachten als Wayne Rooney, Gary Cahill, Michael Carrick, James Milner en Joe Hart. Ross Barkley bracht Engeland op voorsprong. Zijn schot werd via de rug van de Litouwse verdediger Tomas Mikuckis onhoudbaar van richting veranderd. Na een snelle aanval via Adam Lallana verdubbelde Harry Kane de voorsprong nog voor rust. Alex Oxlade-Chamberlain bracht de eindstand op het bord in de tweede helft.

Er stond in groep E maandagavond niets meer op het spel. Engeland was al lang zeker van een EK-ticket, Zwitserland verzekerde zich vrijdag van deelname en Slovenië gaat in de herkansing in de play-offs.

Slovenië versloeg maandag nog wel San Marino (2-0). Zwitserland won in de slotseconde het duel met Estland door een eigen doelpunt van Ragnar Klavan.