12.10.2015 22:43

Slowakije naar EK, herkansing Oekraïne

Slowakije heeft in de jacht op het tweede EK-ticket van groep C zoals verwacht raak geschoten. Het afsluitende duel met Luxemburg was maandag in het groothertogdom na een halfuur beslist. Marek Hamsik, Adam Nemec en Róbert Mak waren in een tijdsbestek van amper vijf minuten trefzeker. De eindstand werd door binnensluipende laksheid 2-4.

De Slowaken stonden er in het onderlinge vergelijk met Oekraïne al beter voor. In Kiev was er voor de gastheren tegen poulewinnaar Spanje dus een wonder vereist, zoals ook Oranje nodig heeft, met als groot verschil dat het Oekraïense elftal in de play-offs nog een herkansing krijgt om in Frankrijk te geraken. De Spanjaarden wonnen overigens met 1-0 en met dank aan doelman David de Gea.

Frivool

Luxemburg deelde voor eigen publiek wel het eerste speldenprikje uit, door Laurent Jans. Dat bleef lang het enige wapenfeit, al liet ook Aurélien Joachim (ex-RKC en Willem II) zich af en toe voorin zien. De Slowaakse aanvoerder Martin Skrtel gaf aan de overzijde het voorbeeld. Hij miste de eerste kans op de openingstreffer nog, Hamsik de volgende niet.

De aanvaller van Napoli werd strak aangespeeld door Vladimir Weiss, draaide zich om en drukte af. De Luxemburgers zagen het scorebord daarna snel verspringen. Nemec en Mak velden het vonnis. Weiss voltooide zijn hattrick als aangever. Door hun aller gemakzucht in de tweede helft konden Mario Mutsch en Lars Gerson (penalty) verrassend veel terugdoen. Hamsik had toch het laatste woord.

Oekraïne zocht tegen een experimenteel en frivool Spaans team zijn heil in een countertactiek. Die was succesvol, op het scoren na. Roeslan Rotan was het dichtst bij de 1-0. Zijn schot ging via De Gea en de lat over. Spanje was veel effectiever. Een flitsende combinatie tussen Nolito, Thiago Alcántara en Mario Gaspar werd door de laatste koppend afgerond. Cesc Fabregas liet na van 11 meter voor 0-2 te zorgen. Andrij Piatov stompte zijn strafschop over.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner