14.10.2015 08:30

'Totaalvoetbal? Meer een totale mislukking'

Vrijwel alle grote Europese sportkranten besteden op de websites aandacht aan de uitschakeling van het Nederlands elftal. Oranje is voor het eerst sinds 1984 afwezig op een Europees kampioenschap. Vrijwel alle kranten vinden het een schande dat het Nederlands elftal volgend jaar in Frankrijk ontbreekt, al is de een kritischer dan de ander.

Met name de Britse krant Daily Mail is hard: "Totaalvoetbal? Het lijkt meer op totale mislukking", klinkt het op de website. "Waar landen als Wales, Noord-Ierland, Albanië en IJsland in Frankrijk van de partij zijn, kijkt heel Nederland naar de tv.'' Het Duitse Bild haalde een oude klassieker van stal: "Geen oranje pruiken en shirts in de stadions. Geen colonnes van caravans naar Frankrijk: zonder Holland gaan wij naar het EK."

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport hield gezien het summiere wedstrijdverslag van de partij tegen Tsjechië op de website al weinig rekening met een ontsnapping van Oranje. "Holland eruit, Turkije geplaatst", kopt de krant. Het Franse L'Equipe beschrijft nog hoe Oranje goed begon tegen de Tsjechen, maar na twee tegentreffers de weg kwijt was. "Oranje is de voornaamste afwezige op het EK. Toevallig was het EK de laatste keer dat Nederland ontbrak ook in Frankrijk."

Spaanse media staan vooral droogjes stil bij de blamage van Oranje. "Zelfs met het nieuwe format met 24 aanwezige landen heeft Oranje zich niet voor een catastrofe kunnen behoeden", meldde Marca. AS ziet vooral het grote verval ten opzichte van het WK van vorig jaar. "Vijftien maanden geleden nog derde van de wereld, nu is Oranje de belangrijkste afwezige."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner