05.11.2015 22:54

Uitschakeling nabij voor een onfortuinlijk AZ

AZ raakte op donderdag in de Europa League tweemaal de lat en eenmaal de paal, op bezoek bij het Duitse FC Augsburg. De hekkensluiter van de Bundesliga was een stuk effectiever en won zodoende met 4-1.

In een wedstrijd waarin een nederlaag voor allebei de ploegen geen optie was, begon AZ het minst afwachtend. De eerste minuten gingen zowel FC Augsburg als AZ niet voluit, maar na tien minuten raakten de Alkmaarders wel de paal. Uit de draai was Markus Henriksen dicht bij de openingstreffer, maar de Scandinaviër zag hij zijn bal tegen het houtwerk terug het veld in stuiteren.

Na ruim twintig minuten sloeg Augsburg wel toe. Net als in de eerste wedstrijd tussen beide ploegen in Alkmaar, viel de treffer uit een vrije trap. Vanaf ongeveer dezelfde plek als in die zelfde wedstrijd vloog de bal er ditmaal onderkant lat in na een trap van Raúl Bobadilla. Diezelfde Bobadilla zorgde een kleine tien minuten later zelfs voor de 2-0, nadat hij het halve veld over mocht steken zonder iemand tegen te komen. Vanaf links sneed hij naar binnen en schoot vanaf de rand van de zestien de bal diagonaal achter Gino Coutinho.

Bij AZ droop het zelfvertrouwen weg en de ploeg leek met een uitzichtloze situatie de kleedkamers op te gaan zoeken. Vlak voor rust veranderde Vincent Janssen het perspectief van de wedstrijd, door een goede diepe bal van Derrick Luckassen op waarde te schatten. De spits nam de bal goed aan met zijn borst en schoot door de benen van doelman Marwin Hitz de bal tegen de touwen voor de 2-1.

De goede lijn werd door AZ na de rust doorgetrokken. Binnen een kwartier kreeg de ploeg vier goede kansen op de gelijkmaker, maar Jeffrey Gouweleeuw raakte de lat, Vincent Janssen zag een goede kans gestopt door de doelman, Luckassen kreeg de bal uit een hoekschop niet goed op zijn hoofd en na een uur spelen schoot Alireza Jahanbakhsh ook nog eens tegen de lat.

De oude voetbalwet dat als een ploeg zelf niet scoort, je hem vanzelf tegen krijgt, ging in deze wedstrijd maar weer eens op. Na 66 minuten raakte invaller Celso Ortíz een kopbal niet goed, waarmee hij Dong-won Ji op links lanceerde. Gouweleeuw kon zijn man niet bijhouden en Jop van der Linden kon niet snel genoeg de man overnemen om te voorkomen dat Ji met een lage knal de 3-1 binnen schoot.

Na deze nieuwe klap leek AZ definitief geveld. Dit werd een kwartier voor tijd nogmaals onderstreept toen Van der Linden hopeloos in de fout ging. Een beoogde terugspeelbal werd totaal verkeerd geraakt en lanceerde Bobadilla. De maker van de eerste twee treffers verschalkte vervolgens Coutinho met een eenvoudige voetbeweging en tekende met de 4-1 voor zijn hattrick.

Door deze forse nederlaag heeft AZ nog slechts een theoretische kans op overwintering in Europa. De aankomende thuiswedstrijd tegen Partizan zal de allerlaatste kans zijn voor de Alkmaarders, maar zelfs bij een overwinning in die wedstrijd heeft AZ het niet meer in eigen hand in Groep L van de Europa League.

Door: Dennis Korpel