12.11.2015 22:38

Hongarije dicht bij EK na blunder van Nyland

Noorwegen had het grootste gedeelte van het balbezit, maar een blunder van doelman Ørjan Nyland in de eerste helft zorgde er donderdagavond voor dat Hongarije met 0-1 wist te winnen in de play-off wedstrijd voor een EK ticket.

In eigen huis begonnen de Noren fel aan de wedstrijd. Via aanvoerder Per Skjelbred kreeg het land ook al snel een levensgrote kans. Na goed terugleggen van AZ-middenvelder Markus Henriksen schoot Skjelbred de bal hard in. De Hongaarse doelman Gábor Király redde deze inzet knap met één hand. Uit de daaropvolgende hoekschop kreeg Even Hovland nog een goede kans, maar hij kopte van dichtbij over.

Na tien minuten zakte het tempo van Noorwegen in en kwam Hongarije meer in de wedstrijd. Een eerste signaal daarvan was een schot van László Kleinheisler. De debutant maakte het doelman Ørjan Nyland lastig, maar de goalie ramde de bal goed uit zijn doel. Na een klein half uur ging diezelfde Nyland echter enorm in de fout. Wederom een schot van Kleinheisler was de doelman deze keer te machtig, nadat hij de bal voorbij leek te duiken. Hij beroerde de bal nog wel, maar kon niet voorkomen dat deze binnen viel voor de 0-1.

Aangespoord door de tegentreffer probeerden de Noren weer in het ritme van de openingsfase te komen. Op het middenveld ging de bal steeds sneller rond, maar voorin waren de Noren onzorgvuldig. Veel ballen van de zijkant werden door de Hongaarse verdediger Richard Guzmics eenvoudig uitverdedigd, waardoor er amper echte Noorse kansen vielen te noteren.

Na de rust was het slechts Noorwegen wat aan de bal was. De gelijkmaker leek het enige logische gevolg, maar de Noren bleven slordig in de opbouw. Ook de enorme hoeveelheid aan hoekschoppen brachten weinig gevaar, waarmee de Hongaren relatief eenvoudig overeind wisten te blijven.

Gedurende de tweede helft zakte de overtuiging bij de Noren steeds verder weg. Hongarije bleef steeds makkelijker overeind en hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om de voorsprong vast te houden. Vlak voor tijd leek het alsnog mis te gaan voor Hongarije, toen Stefan Johansen ineens heel veel ruimte had aan de linkerkant. Zijn inzet belandde via doelman Király op het hoofd van de net ingevallen Pål Helland, die de bal tegen de lat aan kopte. Het slotoffensief van Noorwegen was indrukwekkend, maar leverde geen doelpunt op.

Door deze 0-1 zege staat Hongarije met anderhalf been op het EK. Aanstaande zondagavond is het aan de ploeg om het feest in eigen land compleet te maken, wanneer ze deze voorsprong mogen verdedigen.

Door: Dennis Korpel