17.11.2015 22:43

Ibrahimović de held en schiet Zweden naar EK

Wie anders dan aanvoerder Zlatan Ibrahimovic opent de score tegen Denemarken in het Europees kwalificatieduel. (17-11-2015)

Zlatan Ibrahimović heeft Zweden hoogstpersoonlijk naar het EK in Frankrijk geschoten. De supervedette nam zijn ploeg aan de hand. Aan alles was af te lezen dat de aanvoerder zich wilde plaatsen, want de aanvaller sleurde, rende, tackelde en scoorde. Dat laatste deed hij tweemaal en vooral het tweede doelpunt was van grote schoonheid.

Denemarken pakte Zweden echter vanaf het begin direct bij de keel en dat leverde al vroeg kansen op, want binnen het kwartier loste het al zes doelpogingen. De grootste kans leverde bijna een eigen doelpunt op van Kim Källström. De Zweed verlengde een corner en zag de lat redding brengen. Een paar minuten later was hij als aangever betrokken bij het Zweedse doelpunt, dat volledig uit het niets kwam. De verrassend laag genomen corner werd door Ibrahimović verlengd: 0-1.

Een paar minuten later was Ibrahimović opnieuw dicht bij een doelpunt, maar doelman Kasper Schmeichel redde uitstekend. Na het doelpunt waren de Denen zichtbaar aangedaan en was het spelbeeld volledig omgedraaid. Alles ging fout bij de thuisploeg, want duels werden verloren, passes gingen fout en het geloof was ineens helemaal verdwenen. Aan de andere kant waren de Zweden vol adrenaline en vochten, sleurden en tackelden.

Na rust veranderde de verhoudingen niet. Het verschil zat 'm duidelijk in de beleving van beide ploegen. Waar Zweden elk duel er vol, maar fair invloog, trokken de Denen de voeten terug en lieten zich aftroeven. Zweden was duidelijk met een taak uit de rust gekomen: geen tegendoelpunten incasseren. Christian Eriksen was nog het meest dichtbij een treffer, maar zijn harde poging van dichtbij ging via Sebastian Larsson en Andreas Isaksson wonderbaarlijk uit het doel.

Denemarken kon niets inbrengen, maar het enige sprankje hoop werd door Ibrahimović de kop ingedrukt. De vedette krulde van ongeveer 20 meter een vrije trap heerlijk over het muurtje en verdubbelde op schitterende wijze de score, waardoor het duel was gespeeld. Twee late doelpunten, één van Yussuf Poulsen en de ander van Jannik Vestergaard zorgden nog voor een beetje spanning, maar het was te laat. Het bleef 2-2 waardoor het Scandinavische onderonsje gelijk bleef. Zweden gaat door, omdat het in de eerste ontmoeting ook al de sterkste was. Die ploeg gaat in de koker voor de loting voor het EK 2016 in Frankrijk.

Door: Bastiaan Vrijhof