26.11.2015 22:57

Ajax houdt hoop op volgende ronde na winst

Jasper Cillessen (l.) en Nemanja Gudelj (r.) zijn de lulligste niet. Zij zetten broekie Vaclav Černý op de schouders, nadat hij Ajax de winst schenkt. (26-11-2015)
Jasper Cillessen (l.) en Nemanja Gudelj (r.) zijn de lulligste niet. Zij zetten broekie Vaclav Černý op de schouders, nadat hij Ajax de winst schenkt. (26-11-2015)

Ajax heeft donderdag de hoop om door te gaan in Europa in leven gehouden door met 1-2 van Celtic te winnen. Het zag er lang naar uit dat de ploeg niet verder kwamen dan een remise, maar Vaclav Černý werd het goudhaantje.

Ajax moest op Celtic Park drie punten pakken, wilde het nog aanspraak maken op de volgende ronde van de Europa League. Die hoop werd al snel deels de kop ingedrukt, doordat de thuisploeg al in de vierde minuut op voorsprong kwam. Callum McGregor kreeg alle ruimte en plaatste de bal keurig in de verre hoek, buiten bereik van Jasper Cillessen. Na de goal van Celtic werd Ajax wakker geschud en namen de Amsterdammers het initiatief in handen.

Dat resulteerde in enkele gevaarlijke aanvallen en Ajax dacht al snel op 1-1 te komen, nadat Fischer na een mooie combinatie snoeihard raak schoot. De goal werd echter onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel van Amin Younes. Even later kwamen de Ajacieden wel op gelijke hoogte nadat Arkadiusz Milik van dichtbij de bal het doel in werkte. Ajax was de bovenliggende partij in de eerste helft, maar wist dat verder niet in de score uit te drukken.

In de resterende drie kwartier moest er dus zeker nog gescoord worden, want met een gelijkspel schoot Ajax niets op. Toch begonnen de Amsterdammers slap aan de tweede helft en was de thuisploeg veel feller. Davy Klaassen en Fischer werden maar amper in het spel betrokken. Frank de Boer zag dat ook en verving daarom Fischer met Černý. Even later werd het elftal van Ajax nog jonger, want Donny van de Beek maakte zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax.

Naarmate de tijd vorderde, hoe matiger het spel van de Amsterdammers werd. Passes kwamen niet aan en in de omschakeling werd de thuisploeg gevaarlijk. Zo kwam Leigh Griffiths oog in oog met Cillessen te staan, maar de doelman van Ajax redde met zijn been. Met het inbrengen van Yaya Sanogo voor Mike van der Hoorn werd er nog alles aan gedaan om de winnende treffer te forceren. Lang leek het niet te lukken, totdat de achttienjarige Černý de Amsterdammers naar de winst schoot uit een vlijmscherpe counter. Ajax houdt hoop op de volgende ronde en moet daarvoor in de laatste wedstrijd winnen van Molde FK. Fenerbahçe moet dan punten laten liggen tegen Celtic.

Door: Thomas Mulder

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner