09.12.2015 22:35

Chelsea overwintert dankzij winst op Porto

Het wil bij Chelsea dit seizoen niet vlotten in de Premier League, maar het team van José Mourinho heeft zich in de Champions League even van de sportieve malaise onttrokken. Door een 2-0 overwinning op FC Porto plaatste Chelsea zich woensdagavond voor de knock-outfase. Dinamo Kiev versloeg Maccabi Tel Aviv en overwintert daardoor ten koste van de Portugezen in het miljoenenbal.

Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep G was nog geen enkele ploeg zeker van een plek bij de laatste zestien van de Champions League. Ervan uitgaande dat Dinamo Kiev zou winnen tegen het puntloze Maccabi Tel Aviv, moest FC Porto winnen op Stamford Bridge. Chelsea had - ongeacht het resultaat in Kiev - aan een gelijkspel genoeg om te overwinteren in het miljoenenbal.

FC Porto speelde in Londen dus voor de overwinning, maar moest al vroeg in de wedstrijd een domper incasseren. Diego Costa kwam na twaalf minuten spelen één op één met Iker Casillas, maar de spits schoot tegen zijn landgenoot aan. In de rebound vloog de bal via Marcano echter alsnog in het doel. Even leek Maicon het leer van de lijn te halen, maar de lijnrechter lette goed op en gaf Chelsea het doelpunt.

De Portugezen, die met Bruno Martins Indi en Jesús Corona aan de aftrap begonnen, slaagden er voor rust niet in om echte kansen te creëren. Er was daarnaast ook slecht nieuws uit Oekraïne: Dinamo Kiev was via Denys Garmash op voorsprong gekomen tegen Maccabi Tel Aviv, waardoor een overwinning in Londen noodzakelijk werd voor FC Porto.

Net als in de eerste helft slaagde FC Porto er na rust nauwelijks in om in de buurt van Thibaut Courtois te komen. Chelsea kwam er zo nu en dan wel uit en kwam vroeg in het tweede bedrijf op een 2-0 voorsprong. Het was Willian die met een droge schuiver in de korte hoek Casillas verschalkte. De Portugezen drongen in het vervolg van de tweede helft nog aan, maar maakten de aansluitingstreffer niet.

Chelsea en Dinamo Kiev vinden we maandag terug bij de loting voor de achtste finale van de Champions League. FC Porto, dat na vier wedstrijden in Groep G bijna zeker leek van overwintering in het miljoenenbal, komt na de winterstop uit in de Europa League. Omdat Chelsea als groepswinnaar eindigt, is het mogelijk de volgende tegenstander van PSV in Europa.

Door: Vincent Houttuin