10.12.2015 22:55

AZ in slotfase naar gelijkspel tegen Bilbao

AZ heeft in de slotfase van het Europa League-duel met Athletic Bilbao een punt gepakt. Vincent Janssen schoot twee minuten voor tijd - met enig fortuin - de bal achter Athletic Bilbao-doelman Iago Herrerín en maakte zo de 2-2.

De Alkmaarders hadden tijdens de eerste twintig minuten weinig in te brengen in San Mamés. Athletic Bilbao was dominant, maar kwam niet tot grote kansen. Na de eerste twintig minuten begon AZ plotseling mogelijkheden te creëren. Waar Vincent Janssen en Guus Hupperts misten, daar wist Joris van Overeem wel te scoren. De middenvelder kopte raak uit een voorzet van Ben Rienstra: 0-1. Na de treffer van Van Overeem had ook Derrick Luckassen moeten scoren, maar de verdediger wist Athletic Bilbao-doelman Iago Herrerín niet te verschalken.

De thuisploeg leek het helemaal kwijt te zijn, maar tijdens de laatste tien minuten voor rust wist Athletic Bilbao zich te herpakken. Enric Saborit, die normaal gesproken zijn wedstrijden voor Athletic Bilbao B speelt, miste een grote kans, maar was even later wel aangever bij de treffer van Kike Sola. Een hoekschop vanaf de linkerkant schoot door, maar werd door Saborit weer voor het doel geslingerd. Kike Sola was als eerste bij de bal en schoot raak: 1-1.

Meteen na rust kreeg AZ wederom een doelpunt om de oren. Scheidsrechter Benoît Bastien legde - op advies van zijn assistent - de bal op de stip na een handsbal van Luckassen. Mikel San José faalde vervolgens niet vanaf elf meter: 2-1. Na de tegentreffer van San José kreeg AZ het weer moeilijk. Athletic Bilbao was dominant en had via Kike Sola de score kunnen vergroten, maar de spits kreeg de bal niet langs AZ-doelman Gino Coutinho.

AZ leek huiswaarts te keren met een nederlaag, maar in de slotfase schoot Janssen AZ met enig fortuin naar een punt. Zijn poging werd onderweg aangeraakt door Saborit, waardoor doelman Iago Herrerín kansloos was: 2-2. Athletic Bilbao heeft na het gelijkspel met AZ dertien punten. AZ komt nu op vier punten te staan. Athletic Bilbao mag zich melden in de volgende ronde, terwijl AZ is uitgeschakeld in de Europa League.

Voor Athletic Bilbao staat er dit weekend een zware wedstrijd op het programma. De Basken gaan op bezoek bij Atlético Madrid, terwijl AZ naar Zwolle zal afreizen voor het treffen met PEC.

Door: Jurre Hermans