12.12.2015 09:47

Kenners positief en negatief over PSV'er Bruma

Jeffrey Bruma baalt als een stekker na afloop van de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou. PSV kan de goede start in Europa geen vervolg geven in Moskou, de ploeg verliest met 2-3. (30-09-2015)
Jeffrey Bruma baalt als een stekker na afloop van de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou. PSV kan de goede start in Europa geen vervolg geven in Moskou, de ploeg verliest met 2-3. (30-09-2015)

Met hele sterke optredens in de Champions League die Jeffrey Bruma afwisselt met matige prestaties in de vaderlandse competities, is het nog onduidelijk waar de top van de mandekker ligt. Ook voetbalkenners zijn hier onzeker over.

De Telegraaf besloot eens rond te vragen in de omgeving van Bruma en begon bij PSV-trainer Phillip Cocu. "Als verdediger moet je leren om negentig minuten geconcentreerd te zijn. Dat vraagt veel van een speler. Als Jeffrey dat aspect goed invult, dan is hij met al zijn kwaliteiten gewoon een heel goede centrale verdediger. Dat laat hij zien bij het Nederlands elftal en in onze internationale wedstrijden, waarin hij één van de beste spelers op het veld was."

Cor Adriaanse, die in de jeugd van Feyenoord Bruma onder zijn hoede had, vindt het jammer dat de mandekker op jonge leeftijd naar Chelsea vertrok. "Acht jaar geleden had Jeffrey alles al wat een topverdediger nodig heeft. Hij is groot, sterk en snel. Het is jammer geweest voor zijn ontwikkeling dat hij zo lang zo weinig heeft gespeeld. Je ziet dat hij nu steeds beter doorkrijgt wat er op zijn positie wordt gevraagd."

Meesterscout Piet de Visser haalde de jonge Bruma naar Engeland toe. "Ik ben altijd in Jeffrey blijven geloven. Samen met Frans Bouwmeester heb ik hem toentertijd bij Feyenoord gescout voor Chelsea. Hij heeft een ijzersterk lichaam en daarnaast een heel goed voetbalkarakter. Bij Chelsea trainde hij al heel snel met het eerste mee, waar hij duels uitvocht met Didier Drogba en werd aangepakt door John Terry. Het is alleen zo jammer geweest dat hij als jonge speler niet langere tijd heeft kunnen spelen naast een ervaren crack als Terry. Nu moest hij bij Hamburger SV al heel jong zelf leiding geven en daar was hij nog niet aan toe."

Nu het succes in Europa is behaald, gaan de blikken naar het elftal van PSV dat dit voor het laatst presteerde. Alex, bijgenaamd De Tank, was een belangrijke factor in het elftal van PSV dat ver kwam in de Champions League. "Alex was een lepe, slimme verdediger, die van nature het talent had om goed positie te kiezen. Daar vind ik Jeffrey nog niet zo ver in", vergelijkt Guus Hiddink de verdedigers. "Hij moet nog beter leren te ruiken waar het gevaar komt. Door goed positie te kiezen kan hij dat dan direct indammen. Als je dat slim doet, hoef je niet per se elk duel te winnen en kun je het vaak op een andere manier oplossen."

De Visser houdt echter al het vertrouwen in Bruma, die hij een grote toekomst voorspelt. "Het zit er wél in, dat heeft hij in de Champions League weer bewezen. Ik ben ervan overtuigd dat Jeffrey Bruma terug gaat keren in de Premier League. Hij heeft alles wat een verdediger in het Engelse voetbal nodig heeft. Ik twijfel er niet aan dat er weer een grote Engelse club voor hem gaat komen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner